2024.03.29, Péntek

Számos rendezvény ősszel is az Otthonról haza program keretében

MTI

2018.09.04. 14:00

Népmesemondó versenyre, népművészeti fesztiválra, kézműves és népzenei workshopokra, valamint irodalmi műhelyekre is várják a közönséget ősszel az Otthonról haza program keretében, amely a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul - közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

A Hagyományok Háza az őszi programok nyitányaként a hétvégén rendezte meg az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját Ópusztaszeren, az NMI Művelődési Intézet települési értéknapot rendezett Iszkázon, és Pápán elindította a bábcsoportvezetők és a bábozás iránt érdeklődők számára szervezett regionális bábműhely-sorozatot, hétfőn pedig megkezdődött a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében a nemzetközi fafaragó tábor Zalaegerszegen.

Az őszi programok között lesz még határokon és generációkon átívelő népmesemondó verseny Hencidától Bonchidáig címmel, tematikus nap az ipari kenderre épülő népi kézművességről, konferencia a néphagyomány szerepéről a fenntartható társadalom szolgálatában, Mesterségek dicsérete címmel népművészeti fesztivál, irodalmárok és muzsikusok által tartott, híres írók, költők emlékének szentelt műhelysorozat, kézműves workshop a kihalófélben lévő szakmák megmentésére és az új lehetőségek, közös projektek felkutatására.

Mint a közleményben felidézik, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Otthonról haza projektje keretében a nyár végéig több mint 60 program zajlott le mintegy negyven településen, a teljes projekt keretében pedig 2018 és 2020 között mintegy 100 helyszínen csaknem 250 rendezvényt tartanak majd, a Széchenyi2020 program 660 millió forintos európai uniós támogatásának köszönhetően.

Eddig a rendezvények között volt roma fiatalok számára szervezett ifjúsági közösségfejlesztő tréning, regionális bábműhely, a filmkészítés rejtelmeibe bevezető tábor, fiatal értékőrök továbbképzése, regionális értéknap, népzenészeknek szóló mesterkurzus, kézműveseknek szóló kísérletező műhelyfoglalkozás, gyermektáborok itthon és a határon túl, szakmai konferencia, tanulmányút kézműves közösségeknek és jó pár fesztivál is.

Ezen túl százötven magyarországi fiatal táborozhatott Felvidék és Erdély magyar lakta vidékein a nyáron. A Hagyományok Háza nyílt pályázat útján választott ki Magyarország vidéki településein működő amatőr néptáncegyütteseket, amelyek tagjai így a helyi táncpedagógusoktól, zenészektől "tiszta forrásból" tanulhatták az adott falu, tájegység táncait, zenéit, hagyományait. A Tiszta forrás táboroknak köszönhetően Püspökladányból Nagyváradra, Szécsényről és Komlóról a felvidéki Várhosszúrétre, Salgótarjánból a kalotaszegi Nyárszóra, míg Berettyóújfaluból a mátyusföldi Zsigárdra jutottak el a gyerekek és fiatalok, és szerezhettek határokon átívelő barátságokat és élményt.

KultúranépművészetKomló Kárpát-medenceOtthonról hazaHagyományok HázaSzéchenyi2020