2024.04.15, Hétfő
A lengyel függetlenség centenáriuma alkalmából Pécsen koncertezik az Arthur Rubinstein Filharmonikusok
pixabay - illusztráció

A lengyel függetlenség centenáriuma alkalmából Pécsen koncertezik az Arthur Rubinstein Filharmonikusok

MTI

2018.10.01. 22:00

Lengyelország függetlenné válásának centenáriuma alkalmából az Arthur Rubinstein Filharmonikusok együttes lép fel csütörtökön a pécsi Kodály Központban, a koncertterem rezidens együttesének meghívására.

A Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint Lengyelország egyik legkedveltebb zenekarának pécsi műsora "a lengyel zene szerelmeseinek is tartogat különlegességeket".

Az est nyitóműve Alexandre Tansman Négy lengyel tánca, amelyet Chopin e-moll zongoraversenye követ Ingolf Wunder előadásában - írták, felidézve, hogy a zongoraművész 2010-ben második helyezést ért el a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen.

A koncert zárásaképp "az európai vonalat képviselő, de lengyel gyökerű" Szymanowski szimfóniáját adja elő az Arthur Rubinstein Filharmonikusok. Az együttest "a mind Lengyelországban, mind nemzetközi szinten méltán elismert" karmester, Pawel Przytocki dirigálja - áll az összegzésben.

"A V4-országok történelmének összefonódása és kulturális együttműködése mentén természetes, hogy mint nemzeti zenekar, a Pannon Filharmonikusok is megemlékezik Lengyelország függetlenné válásáról" - fogalmazott Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott eseményről.

PécsKultúraBaranya megyeKodály KözpontcentenáriumArthur Rubinstein Filharmonikusok