2024.04.19, Péntek
Különleges kiállítás látható Mohács történelmi múzeumában
Kanizsai Dorottya Múzeum, Mohács - Facebook

Különleges kiállítás látható Mohács történelmi múzeumában

mohacs.hu

2019.02.16. 20:00

Február 28-án 17.00 órakor „Farsangoló Európa” címmel nyílik kiállítás a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

– Európa minden népcsoportja valamilyen formában elbúcsúztatja a telet és megünnepli a közeledő tavaszt – nyilatkozta lapunknak Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea. A múzeum osztályvezetője így folytatta: – Ezen ünnepek ideje – noha kultúránként, népenként, területenként változhat – általában február elejétől jó egy hónapig tart.

A tárlat rendezőinek célja Európa egyes maszkos-alakoskodó szokásainak bemutatásával felvázolni a Busójárás hagyományának balkáni és mediterrán párhuzamait, kulturális és történeti hátterét.

A kiállítás a Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményének bizonyos darabjait, illetve egyéb fotográfiákat és kisfilmeket felhasználva mutatja be a kontinensünkön ismert farsangi szokások legfontosabb motívumait.

Dr. Hasanović-Kolutácz Andrea hozzáteszi: a kiállított anyag rámutat arra, hogy a nyilvánvaló és jól látható különbségek ellenére Európa, de különösen Közép- és Dél-Európa népeit milyen szoros kulturális kapcsolatok kötik össze. Emellett a rendezők a mohácsi Busójárás által elnyert szellemi világörökségi cím 10. jubileumáról is meg kívánnak emlékezni.

A Kanizsai Dorottya Múzeum munkatársai szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

KultúraBaranya megyekiállítás MohácsKanizsai Dorottya Múzeum