2024.04.21, Vasárnap
Minden eddiginél több, közel 1.700 busó búcsúztatja a telet idén Mohácson
Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala - Facebook

Minden eddiginél több, közel 1.700 busó búcsúztatja a telet idén Mohácson

MTI OS

2019.02.08. 13:00

A Duna-parti városba minden bizonnyal a balkáni gyökerű sokacok hozták magukkal korábbi hazájukból e szokást, mely aztán itt formálódott tovább és nyerte el mai alakját.

Rangját nagyban emeli, hogy 2009-ben az UNESCO felvette a Busójárást „Az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének” reprezentatív listájára. E kulturális szempontból igen jelentős aktus tizedik évfordulóját méltóképpen igyekeznek megünnepelni a mohácsiak.
Turisták tízezrei özönlenek ide ilyenkor szerte Európából, sőt, valamennyi földrészről! Kisfarsangtól Húshagyókeddig 80 program várja az érdeklődőket a több mint 900 éves Mohácson. A kiállítások, táncházak, néptáncbemutatók hazai és külföldi együttesekkel, a (részint országos) népzenei- és népdaléneklési versenyek, a kézműves játszóházak, a népművészeti vásár, a fergeteges magyar- és sokac-bál, a sok remek koncert egyaránt lehetőséget teremt arra, hogy ízelítőt kapjunk a hamisítatlan farsangi hangulatból. A fő attrakciót a farsangvasárnap jelenti: idén minden eddiginél több, közel 1.700 birkabundás, bocskoros, álarcos busó és számtalan sokac lány („szép busó”) vonul végig szekereken, kocsikon és gyalog a városon, hogy aztán a főtérre érve szabad farsangolásba kezdjen, táncolva, bolondozva a népünnepély közönségével. Időnként ágyúk dörrenése szakítja félbe a teret betöltő sokac muzsika hangjait: a jelmezesek nem csak rikoltozásukkal, hanem ezzel is igyekeznek elijeszteni a telet, a hideget. Mikor besötétedik, meggyújtják a tér közepén elhelyezett, hatalmas máglyát, hogy annak magasra felcsapó lángjai elégessék a telet jelképező koporsót. E szimbolikus télűzés a húshagyókeddi zárónapon is megismétlődik: az éj közepén elhamvadó parázs egyúttal a farsangot is búcsúztatja…
 A Busójárást idén február 28-ától március 5-éig rendezik meg. A program fő attrakciója március 3-án vasárnap lesz.
 Információ: Tourinform Mohács, 7700 Mohács, Széchenyi tér 1. ,Telefon: (69) 505-515 ,  E-mail: [email protected]

KultúraBaranya megyebusójárás Mohács