2024.06.25, Kedd
Kortárs képzőművészek munkái láthatóak a pécsi m21 Galériában
Pécsi Galéria - Facebook

Kortárs képzőművészek munkái láthatóak a pécsi m21 Galériában

MTI

2019.12.14. 04:08

A harmincöt évnél fiatalabb, tehetséges képzőművészeknek járó idei Derkovits-ösztöndíjban részesülő alkotók mutatkoznak be munkáikkal a pécsi Zsolnay-negyed m21 Galériájában pénteken nyíló kiállításon - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közleménye szerint a Derkó'19 Pécs című beszámoló, országos jelentőséggel bíró kiállításon huszonhat képzőművész alkotása látható, amelyek mind eszközeikben, mind témájukban igen változatosak. Egyebek mellett a legkülönbözőbb témákra reflektáló festmények, szobrok, installációk, videók szerepelnek a tárlaton, de performatív tárgyegyüttest is szemügyre vehetnek a látogatók.

A művészek közül van, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ihletett, míg másokat olyan hétköznapi események, mint a teregetés. Láthatók különleges megoldások, például lomtalanításokon talált diaképekből létrehozott műalkotás, valamint az első 3D nyomtatással készített pisztoly makettjei. Egyes alkotások olyan aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, mint a mesterséges intelligencia.

A közleményben kitértek arra, hogy a Derkovits-ösztöndíjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik azt el.

A pécsi kiállításon látható művek hiteles képet mutatnak arról, hogy milyen tendenciák jellemzik a hazai kortárs képzőművészeti életet - jelezték a kommünikében.

A tárlat január 12-ig tekinthető meg, arról bővebb tájékoztatás olvasható az m21.pecsigaleriak.hu oldalon.

Kultúram21 GalériaPécsBaranya megyeDerkovits-ösztöndíjZsolnay-negyedkiállítás