2024.04.27, Szombat

Többek között Lovasi András, Parti Nagy Lajos, Kocsis Gergely és a Zsolnay Fényfesztivál is képviseli Pécset a rendezvényen.

A Város a Házban programsorozatban április 26-28. között a baranyai város, illetve ahhoz kötődő alkotó- és előadóművészeivel találkozhatnak a fővárosban.  A Magyar Zene Háza két éve futó, sikeres programsorozata gazdag zenei és kulturális élettel rendelkező vidéki városok számára nyit lehetőséget a bemutatkozásra, Pécs Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár után a negyedik a sorban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ismeretterjesztés és műfaju sokszínűség jellemzi a pécsiek bemutatkozását

Mint írták, a Város a Házban sorozat megtestesíti a Magyar Zene Háza missziós vállalását, a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő tehetségeinek is lehetőséget ad. Április 26-tól 28-ig a klasszikus zenétől a kísérleti elektronikáig, a hangdóm vetítéstől a szépirodalmi koncertbeszélgetésig sok minden fogja képviselni Pécset. Lovasi András, Parti Nagy Lajos, Kocsis Gergely és a Zsolnay Fényfesztivál is képviseli Pécset a rendezvényen.
    

"A Város a Házban sorozat rendkívül fontos számunkra, hiszen a Magyar Zene Háza nemcsak Budapesté, hanem mindenkié, ezzel a sorozattal pedig figyelmünket a nem budapesti kulturális, főként zenei világra fordíthatjuk" - idézte Batta András ügyvezető igazgatót a közlemény.

 


Fényjáték és Lovasi koncert

Április 26-án pénteken az ország egyik leglátványosabb rendezvényeként szamon tartott Zsolnay Fényfesztivál világát idézik meg; a Magyar Zene Háza Hangdómjában egy csokorra való audiovizuális program lesz látható a hétvége során. Másnap délelőtt a Bóbita Bábszínház ad műsort, majd az Elektronikai bütykölde elnevezésű programban egyszerű áramköri elemekből készíthetnek az érdeklődők elektronikai kütyüket, majd elektronikus zenei improvizációt hallgathat a közönség.
A szombati napot Lovasi András koncertje zárja: az "egyszálgitáros" estekről ismert minimál hangszerelés ezúttal kiegészül egy kórussal és Tövisházi Ambrus billentyűs játékával.
 


Irodalom és zene a zárónapon    

A zárónapon, április 28-án összművészeti programokon keresztül Pécs gazdag zenei és szépirodalmi örökségének bemutatása lesz fókuszban. A zeneművek megszólaltatásában közreműködik a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőiből alakult Eozin Vonósnégyes, valamint két pécsi születésű fiatal tehetség, Megyimórecz Ildikó szoprán és Balogh Ádám zongoraművész.
A zeneművek mellett az egyik legjelentősebb kortárs költő, egykori pécsi diák, Parti Nagy Lajos olvas fel verseiből, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László műveit pedig Kocsis Gergely színművész előadásában hallhatja a közönség.

KultúraPécsMagyar Zene HázaBudapestLovasi AndrásParti Nagy LajosKocsis GergelyZsolnay FényfesztiválBóbita BábszínházEozin vonósnégyesMegyimórecz IldikóBalogh Ádám