2024.04.27, Szombat
Fővárosi és országos melegrekordok dőltek meg vasárnap is
Illusztráció, unsplash.com

Fővárosi és országos melegrekordok dőltek meg vasárnap is

MTI

2024.02.12. 14:18

Országos és fővárosi melegrekordok dőltek meg vasárnap is - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

Azt írták: vasárnapra virradóra egy peremciklon érte el az országot, amelynek előterében erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő következtében ismét több új melegrekord született.

Hozzátették: vasárnap a legmelegebb órákban Gyomaendrőd Gyoma állomáson 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, ez kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum hőmérsékleti szélsőértéket.

Emellett Sándorfalva Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az idő vasárnap virradóra, hogy a hajnalban regisztrált 12,8 fokos érték új országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord lett. A korábbi rekordot, 9,4 fokot még 1958-ban mérték, Pannonhalmán.

A főváros sem maradt ki a "rekordözönből", a ciklon érkezése előtt, még szombaton Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amellyel új fővárosi napi maximum-hőmérsékleti rekord született. Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot - ismertették.

Vasárnap hajnalban pedig Lágymányoson csak 9 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi, 6,5 fokos rekordot szintén Lágymányos tartotta, ahol 2007-ben regisztrálták ezt az értéket - olvasható a HungaroMet honlapján.

Országos hírekidőjárásmelegrekordHungaroMet Zrt.