2024.05.21, Kedd

Országos hírek

A hétvégén is enyhe, tavaszias idő várható

2024.02.15

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is 10 Celsius-fok körül lesz. Szombaton elszórtan, vasárnap a Miskolc-Szeged vonal mentén helyenként lehet kisebb eső - derül ki az HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Meteorológia: nyolc nap alatt 14 melegrekord dőlt meg

2024.02.13

Nyolc nap alatt 14 melegrekord dőlt meg február elején, ebből öt országos rekord volt, kilenc pedig fővárosi - derül ki a HungaroMet Zrt. összesítéséből, amelyet a Facebookon tettek közzé.

Harmincezer kisiskolással ismertetik meg az erdők szépségeit

2024.02.08

Lezárult a regisztráció az Iskolában az Erdő Programra, amelyre az összes vármegyéből érkezett érdeklődés.

Agrometeorológia: hiányzik a hideg a földeknek

2024.02.02

Hidegre lenne szükség, hogy a károkozók és kártevők száma csökkenjen a földeken - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Először azonosítottak szárazföldi laposférgeket Magyarországon

2024.01.31

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon - közölte az MTI-vel a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat szerdán.

Oktatási Hivatal: február 15-éig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

2024.01.26

Február 15-éig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra - hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ingyenes filmklubhálózat indult országszerte a művelődési házakban

2024.01.24

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel.

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2024.01.22

Ónos eső veszélye miatt keddre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Fejér, Pest és Veszprém vármegye területére a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Agrometeorológia: az optimálisnál enyhébb idő

2024.01.18

Az optimálisnál enyhébb az idő, és ugyan az elmúlt napokban tapasztalt fagy megtizedelte a kórokozókat és kártevőket, tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

2024.01.16

Január 20-án 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel.

Elindult az óvodásoknak szóló Vitéz László program

2024.01.12

Elindult a Déryné Program keretében a Vitéz László alprogram, amelynek célja a színházi kultúra elérhetővé tétele az ország minden szegletében az óvodás korosztály számára - közölte a szervezet az MTI-vel pénteken.

OH: január 18-ig lehet kérelmezni az iskolakezdés halasztását

2024.01.10

Legkésőbb január 18-a éjfélig lehet beadni a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmeket - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán a honlapján.

Hivatalosan is elindul idén a tudatos internethasználatra nevelő Digitális Tinik program

2024.01.08

A tavalyi kísérleti fázis után idén hivatalosan is elindítja tudatos internet-használatra nevelő programját a Gazdasági Versenyhivatal (GVH); a Digitális Tinik programhoz bármely iskola csatlakozhat - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A kerecsensólyom az év madara 2024-ben

2024.01.04

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben - közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Szálló por - Jelentősen javult a levegő minősége az országban

2024.01.02

Jelentősen javult a levegő minősége az országban - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

EFK - Te is részese voltál! címmel hirdetnek pályázatot a program szervezői

2024.02.14

Te is részese voltál! címmel pályázatot hirdetnek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szervezői, akik a tavalyi év legkedvesebb emlékeit várják a látogatóktól február 25-én éjfélig.

Fővárosi és országos melegrekordok dőltek meg vasárnap is

2024.02.12

Országos és fővárosi melegrekordok dőltek meg vasárnap is - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

Enyhe, átlagosan csapadékos volt a január

2024.02.05

Enyhe, átlagosan csapadékos volt a január - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt.-nek az év első hónapjáról készített összefoglalójából.

OH: megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése

2024.02.01

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, amelyben - az általános felvételi eljárás rendjének megfelelően - a felsőoktatási intézmények pontosították, módosították a decemberben közzétett adatok egy részét, és új szakokat is meghirdettek - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.

Házi készítésű méhecskehotelekkel és darázsgarázsokkal lehet segíteni a beporzó rovarokat

2024.01.29

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket és darázsgarázsokat, amelyekkel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan lehet segíteni már kora tavasztól a szelíd beporzók szaporodását  - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t hétfőn.

Agrometeorológia: a szokottnál enyhébb és szárazabb idő várható

2024.01.25

Az ilyenkor szokásosnál enyhébb és szárazabb lesz a következő hét napban az időjárás - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki, agrometeorológiai elemzésében.

Ónos eső - Folyamatosan vonják vissza az ónos eső veszélye miatt kiadott riasztásokat

2024.01.23

Folyamatosan vonja vissza az ónos eső veszélye miatt kiadott riasztásokat a HungaroMet Nonprofit Zrt. kedd délelőtt.

Útinform: téliesek az útviszonyok az ország több részén

2024.01.19

A havazás miatt télies útviszonyok fogadják az autósokat a Dunántúl déli felén, a Duna-Tisza közi területeken, az Északi-Középhegységben és a Tiszántúlon is - közölte az Útinform péntek délelőtt a honlapján.

Egy nap alatt több mint 17 ezer pályázó jelentkezett a Napenergia Plusz Programba

2024.01.17

A családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez; a Napenergia Plusz Program újabb szakaszának megnyitását követő első 24 órában több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-t.

Pénteken kezdődik az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek országos felmérése

2024.01.15

Pénteken kezdődik és január 22-ig tart az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek országos felmérése, amelyhez a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ne dőljön be! Csalók hívhatják fel a Microsoft nevében

2024.01.11

Hasznos tanácsok, hogyan védje meg banki adatait illetéktelenektől.

Új közlekedési tarifarendszer lép életbe márciustól

2024.01.09

Az ország- és vármegyebérlet marad, kedvezményes napi jegyeket vezetnek be.

Markáns lehűlésre figyelmeztet a meteorológia

2024.01.05

A hét végétől markáns lehűlés várható - figyelmeztetett a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön a Facebook-oldalán.

Januártól több gyorsforgalmi útszakaszra kell sztrádamatricát venni

2024.01.03

Január 1-jétől több, személyautóval eddig ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell váltani - figyelmeztetett az Útinform vasárnap a honlapján.

A téli szünetben is díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatosok a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain

2023.12.22

A téli szünetben is díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain a világoszöld Kajla útlevelükkel - közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel.