2024.07.18, Csütörtök
Országszerte futókörök és bringaparkok kialakítására lehet pályázni
Illusztráció

Országszerte futókörök és bringaparkok kialakítására lehet pályázni

MTI

2020.02.06. 14:11

A pályázat keretében négyféle kerékpáros parkra és legalább egy kilométer hosszú futókörre nyerhetnek támogatást a települések.

Mintegy 950 millió forintból bővülnek a lakosság sportolási lehetőségei, a kerékpározás népszerűsítéséért elindítják az Országos Bringapark Programot, a futás és a sziklamászás feltételeinek további javítása érdekében pedig folytatódik a tavaly elindított Országos Futópálya-építési Program és a Vasalt Utak Program.

A bringaparkok és a futókörök építésére a kormány 400-400 millió forint, a vasalt utak kialakításához pedig 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. Az első két programban az önkormányzatok által elnyerhető támogatás mértéke 50 %, a vasalt utak esetében 100 %.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kezdeményezésére a sziklamászó-útvonalak helyreállítását is támogatják, erre a célra 30 millió forintot különítettek el a vasalt utak programra biztosított pénzből. További 30 millió forintot fordítanak a falmászó termek korszerűsítésére, ebben az esetben a támogatási intenzitás maximum 30 %-os, értéket tekintve 1-2 millió forintnak felel meg.     


A Bakonyban és a Bükkben is indulnak idén fejlesztések

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy a bringaparkok, futókörök, via ferráták, sziklamászó helyek fejlesztésével hozzá tudnak járulni, hogy az emberek többet mozogjanak, jobb körülmények között és egészségesebben éljenek.

A vasalt utak programban tavaly 14 helyszín merült fel fejlesztési célpontként, idén Felsőtárkánynál (Bükk), Mór-Csókakőn (Vértes), a Cuha-völgyben (Bakony) és a Bódvarákó-Esztramos-hegyen (Aggteleki Nemzeti Park) kezdődnek el a kivitelezési munkálatok. Az Országos Bringapark Programban négyféle kerékpáros parkot hozhatnak létre a pályázók.

Az ország minden városából várják a pályázatokat a legalább egy kilométer hosszú, több mint egy méter széles futópályák kialakításához.    

Pályázatokpályázatpályázatokfutókörbringapark