2024.03.28, Csütörtök
Csaknem tizenhat milliárd forint értékű fejlesztések vannak folyamatban Mohácson
Pixabay

Csaknem tizenhat milliárd forint értékű fejlesztések vannak folyamatban Mohácson

mohacsiujsag.hu

2017.12.01. 19:00

A közforgalmú kikötő építése, az újvárosi városrész rehabilitációja, a Szepessy tér felújítása, természettudományos élményközpont kialakítás mellett további tizenegy beruházás van folyamatban Mohácson. A beruházások értéke megközelítik a tizenhat milliárd forintot.

A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén tekintette át a folyamatban lévő fejlesztéseket. Az önkormányzat pályázati eredményességi mérlege imponáló: ebben az esztendőben ötven pályázatot nyújtottak be, ezek közül 22 már nyertes (és a támogatási szerződést is megkötötték), húsz elbírálása folyamatban van, s mindössze nyolcat utasítottak el.

A nyertes pályázatok révén 14 milliárd 140 millió forint támogatási összeg érkezik a városba, amihez összesen 3333 milliós önerőt tesz hozzá a önkormányzat, valamint saját forrásaiból további 1, 25 milliárdot fordít fejlesztésekre, így a beruházásokra költhető végösszeg megközelíti a 16 milliárd forintot (összehasonlításképpen: a város költségvetésének mérlegfőösszege mintegy 13 milliárd forint.)

Az alábbiakban a már megnyert pályázatokat közül a legjelentősebbeket vesszük számba:

A legnagyobb szabású vállalkozásnak a közforgalmú kikötő megépítése ígérkezik. Az ötmilliárd forintba kerülő építkezés befejezési határideje 2019 év vége.

Ugyancsak a nyertes pályázatok közt van az újvárosi városrész rehabilitácója. Erre a feladatra félmilliárd forint áll rendelkezésre, a befejezés végső dátuma szintén 2019.

A piac átalakítása, vásárcsarnok építése is küszöbön áll, a félmilliárdba kerülő építkezéssel 2019 nyaráig kell végezniük a szakembereknek.

A Szepessy tér és környékének fejlesztésére szintén 500 millió forint áll rendelkezésre, ez a beruházás 2018 végéig készül el.

A busójárás színtereinek bővítésére, fejlesztésére 850 millió jut, 2019-ben fejeződnek be a beruházások.

A kerékpárút-hálózat növelésére, a Blum-sarkon körforgalom kiépítésére négyszázmillió forint áll rendelkezésre, jövő év végére végeznek a munkálatokkal.

Az egykori Selyemgyár épületeinek felújítására és funkcióváltásukra nyolcszázmilliót fordítanak , kirándulóhajó vásárlására, az Eszéki úton kerékpárút fejlesztésére mintegy 600 ezer eurót.

Az Eötvös utcai óvoda és a Dózsa György utcai bölcsőde felújítására szintén sor kerül, és mintegy háromszázmillió forintból természettudományos élményközpontot is kialakítanak a városban.

AktuálisfejlesztéspályázatMohács