2024.04.17, Szerda

A világhírű kerámiaszobrász, Jun Kaneko lett a PTE legújabb díszdoktora

pte.hu

2018.06.04. 16:30

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara által díszdoktori címre javasolt világhírű művészt rendhagyó módon az Egyesült Államokban avatták az egyetem tiszteletbeli doktorává.

A díszdoktori oklevél ünnepélyes átadására több napos rendezvénysorozat keretében került sor május 25-én, Jun Kaneko japán származású keramikus otthonában, a Nebraska állambeli Omahában.

A PTE Szenátusa 2017 elején döntött arról, hogy díszdoktori címet adományoz Jun Kaneko keramikus művésznek. Az eredeti tervek szerint még ugyanabban az évben, a tavaly szeptemberi ünnepélyes jubileumi tanévnyitó keretében megtartott szenátusi ülésen került volna sor Kaneko díszdoktorrá avatására, sajnos azonban a művész egészségi állapotában beállt hirtelen változás nem tette lehetővé az utazást. A Jun Kaneko díszdoktorrá fogadását kezdeményező Nagy Márta keramikus művész, egyetemi tanár, a PTE Kerámia Tanszékének vezetője, valamint Fusz György kerámiaszobrász, egyetemi tanár, a Művészeti Kar tudományos dékánhelyettese és Seres Beáta, a Művészeti Kar nemzetközi ügyekért felelős munkatársa ezekben a napokban tértek haza az Egyesült Államokból, ahol a PTE szabályzatának és hagyományainak megfelelő ünnepség keretében, mintegy 200 meghívott vendég jelenlétében avatták a művészt az egyetem tiszteletbeli professzorává.

A közönség soraiban egyebek közt ott volt Omaha város, valamint Lincoln, Nebraska állam fővárosának polgármestere, művészek, műgyűjtők és galériatulajdonosok, a helyi művészetkedvelő- és pártoló értelmiség tagjai. Az ünnepség filmvetítéssel kezdődött: néhány perces imázsvideókat láthattak a jelenlévők Magyarországról és Pécsről, az egyetemről.

 

PécsAktuálisBaranya megyePTE díszdoktorJun Kaneko