2024.06.14, Péntek

Bölényborjú született a Pécsi Állatkertben!

pecszoo.hu

2018.06.08. 22:00

Tovább folytatódik a Pécsi Állatkert amerikai bölénycsaládjának sikertörténete: nemrég ugyanis egy kis bölényborjúval gazdagodott állatkertünk! Bölénypárunk, Brutus és Avarka 2012 óta él együtt állatkertünkben, és ez idő alatt összesen öt borjuk született.

Minden évben számítani lehetett az újabb utódok érkezésére, akik közül hárman felcseperedve más európai állatkertekbe költöztek, Nyíregyházára, Eszékre (Horvátország) és a csehországi Farma Aves magánállatkertbe. A tavalyi születésű bikaborjú, Ben napjainkban is állatkertünk lakója, nemsokára azonban ő is ki fog repülni a szülői házból, mivel apja egy idő után már nem saját utódát látja majd benne, hanem egy fiatal, rivális hímet. Rendszeres látogatóink közül sokan emlékezhetnek még Ben születésére, hiszen tavaly nyáron anyja, Avarka fényes nappal, a vendégeink szeme láttára ellette meg borját.

 

 

A bölénycsalád legfiatalabb, alig egy hetes tagja 9 hónapos vemhességi időt követően a legnagyobb titokban, május 30.-án, éjszaka született. Állatkertünk munkatársai csupán a reggeli ellenőrzésnél vették észre, hogy eggyel több bölény van a kifutóban. A kicsi egészséges, egyre gyakrabban meg lehet figyelni, amint nagyokat nyargal a kifutóban, anyja óvó tekintete mellett. A legkisebb bölényünkről időközben kiderült, hogy nőstény. Fiatal patásunkat születését követően nem sokkal örökbe fogadták, örökbefogadója a Bóra névre keresztelte. A Bóra horvát eredetű név, jelentése: szél. A kifejezést eredetileg az adriai tengerpartokon fújó, gyakran viharos erősségű szélre használták.

PécsAktuálisBaranya megyePécsi Állatkertbölényborjú