2023.09.28, Csütörtök
Június végéig el kell végezni a parlagfűmentesítést
pixabay - illusztráció

Június végéig el kell végezni a parlagfűmentesítést

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.06.21. 16:30

Valamennyi ingatlan tulajdonosának és rendelkezésre jogosultjának kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés. Június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását meg kell akadályozni, ezt követően pedig ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye. Irtásának szükségességét nem csak az indokolja, hogy e növény virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve, hanem az általa okozott jelentős terméskiesés is.

Jelenleg Baranya megyében a parlagfű fejlettsége változatos képet mutat, ugyanakkor a legkorábban kelt növényeket illetően már virágbimbós állapotban van. A vegetáció mintegy tíz nappal tart előrébb az ilyenkor szokásosnál, így korai virágzásra kell számítani, ráadásul a csapadékos, meleg időben a kelés elhúzó és folyamatos.

Július 1-jét követően a védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen a járási hivatal ügyintézői ellenőrzik. Amennyiben az ellenőrzések során a védekezési kötelezettség nem megfelelő végrehajtását vagy elmaradását állapítják meg, hivatalból eljárás indul, amelynek keretében közérdekű védekezés elrendelésére kerül sor. A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli. A vonatkozó jogszabály értelmében a hatóság a mulasztóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki. A növényvédelmi bírság és a közérdekű védekezés elrendelése során felmerült költségek határidőre történő meg nem fizetésük esetén köztartozásnak minősülnek, és az állami adóhatóság útján kerülnek behajtásra.

Aktuálisparlagfűallergiagyomparlagfűmentesítés