2024.03.02, Szombat

allergia

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2023.05.23

Országos hírek

A pázsitfűfélék országos pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján. A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Pollenhelyzet - NNK: erősödhetnek az allergiás tünetek

2022.04.25

Országos hírek

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleményében.

Nehéz hetek várnak az allergiásokra: tippek a tünetek enyhítésére

2020.09.09

Országos hírek

Magyarországon akár mintegy 2,5 millióan is szenvedhetnek parlagfűallergiában.

Viharos időben fokozódhatnak az allergiások tünetei

2019.07.31

Aktuális

Viharos időben fokozódhatnak az allergiások tünetei, mert a szél felkeveri a pollenszemeket, amelyek "szétrobbanhatnak", és nagyobb mennyiségben szabadulhatnak ki - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Június végéig el kell végezni a parlagfűmentesítést

2018.06.21

Aktuális

Valamennyi ingatlan tulajdonosának és rendelkezésre jogosultjának kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés. Június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását meg kell akadályozni, ezt követően pedig ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

Tanácsok a pollenallergiásoknak

2017.08.14

Nem csak a parlagfű okozhat nagy gondot az allergiásoknak.

NNK: a napokban tetőzik a pollenszezon

2022.08.31

Országos hírek

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

Szigorodtak a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó szabályok

2021.07.25

Országos hírek

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet, ezért a parlagfű-mentesítési feladatokat komolyan kell venni.

Fontos a parlagfű elleni védekezés

2020.08.13

Aktuális

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Az allergiaszezon közeledtével a parlagfű irtására vonatkozó előírásokat még komolyabban kell venni.

Rossz hír az allergiásoknak: a klímaváltozástól magasabb a pollentermelődés is

2019.04.13

Országos hírek

Rossz hír azoknak, akiket pollenallergia gyötör: direkt kapcsolatot talált egy amerikai-magyar kutatópáros a felmelegedés, a hőmérsékleti maximumok és minimumok együttes növekedése, valamint a pollentermelődés között. A kutatópáros számára az is világossá vált a mérési adatok elemzésekor, hogy az utóbbi években szinte megszokottá vált fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és megnövekszik a pollenkoncentráció is. A kutatás szerint az allergén növények északabbra húzódnak a bolygón.

Fontos a parlagfű elleni védekezés

2018.05.02

Aktuális

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, melynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Éppen ezért a parlagfű irtására vonatkozó előírásokat komolyan kell venni.