2024.05.18, Szombat
800 millió forintból fejlesztik az orvosképzést Pécsett
pixabay - illusztráció

800 millió forintból fejlesztik az orvosképzést Pécsett

MTI

2018.10.03. 11:00

Jól halad az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő úgynevezett skill-laborhálózat létrehozása, az eszközparkot a következő egy-másfél hónapban szállítják, az infrastrukturális fejlesztések 2019 közepére készülnek el - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója kedden Pécsett.

Gondos Miklós a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a témában rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a pécsi, a debreceni és a szegedi klinikán, valamint 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat. A nyolcmilliárd forintos fejlesztés nyomán létrejövő egységekben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni - tudatta korábban az ÁEEK az MTI-vel.

A mintegy 6,5 milliárd forint értékű eszközpark beszerzése az elkövetkező egy-másfél hónapban megtörténik, az infrastrukturális fejlesztések 2019 közepére elkészülnek - jelezte Gondos Miklós. "Mindannyiunk célja és érdeke (...), hogy minél gyakorlottabb orvosok kerüljenek az egészségügybe" - fogalmazott az ÁEEK főigazgatója, hozzátéve: a projekt jó példa az állami fenntartású intézmények és az egyetemek együttműködésére.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 8 milliárd forintos forrásából finanszírozzák.

Az EFOP teljes, 952 milliárd forintos keretéből a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban több mint 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügy fejlesztésére - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégiai dokumentum célkitűzései között szerepel a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése két esztendővel 2020-ra.

Miseta Attila, a PTE rektora felidézte, hogy a pécsi orvostudományi karon, az egyetem saját forrásaiból az elsők között hoztak létre egy skill-labort, amelyet 2016 márciusában adtak át.

Szavai szerint nagyban megkönnyíti az orvostanhallgatók helyzetét, ha még az "éles" vizsgálatok előtt lehetőségük van korszerű szimulációs eszközökön gyakorolni. Az eddigi tapasztalatokról azt mondta: a labor működése egyértelmű siker és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor - mint megjegyezte - saját forrásból nem futotta olyan volumenű fejlesztésekre, amely előtt most a PTE skill-laborja áll.

Miseta Attila az MTI kérdésére közölte: a pécsi labort 800 millió forintból fejlesztik.

A mintegy 200 résztvevőt vonzó keddi konferencián délelőtt szakmai előadásokat, délután workshopokat tartanak.
 

PécsAktuálisBaranya megyefejlesztésskill-labororvosképzés