2024.03.28, Csütörtök
Baranyából is volt megfigyelő Portugáliában
baranya.katasztrofavedelem.hu - Fotós: Barta-Vámos László tű. őrnagy BM OKF Farkas Roland tű. százados Baranya MKI

Baranyából is volt megfigyelő Portugáliában

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.06.05. 20:00

Magyar szakemberek is részt vettek május 29-e és június 1-je között a CASCADE'19 elnevezésű, 48 órás, komplex katasztrófavédelmi gyakorlaton Portugáliában. A rendezvényre két tucat európai, ázsiai és afrikai országból összesen 35 megfigyelő érkezett, akik az értékelésen túl a folytatásra is javaslatot tettek.

A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség mb. főosztályvezetője, Barta-Vámos László tű. őrnagy, és a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Farkas Roland tű. százados megfigyelőként képviselte Magyarországot az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának eddigi legnagyobb gyakorlatán.

A portugál polgári védelem teljes kapacitással dolgozott a gyakorlaton, ezen felül négy kerület huszonkét önkormányzata és húsz egyéb portugál szervezet, továbbá a tengerészeti hatóság, hadsereg, rendőrség, csendőrség, mentőszolgálat vett részt a műveletekben. Az EU Polgári Védelmi Mechanizmus keretében az Európai Bizottság összekötőket és értékelőket küldött, öt ország, Belgium, Franciaország, Horvátország, Németország, Spanyolország pedig mentőalakulatokkal, nukleáris, radiológiai, vegyi és biológiai felderítő, vízi mentő, városi kutató-mentő, víztisztító csapatokkal vett részt a műveletekben.

Május 29-én a Sintrában létrehozott nemzeti vezetési ponton tartottak eligazítást a szervezők a gyakorlat menetéről, a megfigyelők feladatairól, a portugál polgári védelem felépítéséről és tevékenységéről.

A program második napján a házigazdák a megfigyelőket a kárhelyszínekre vitték. Először a Lisszabontól 200 kilométerre lévő Aveiro kikötőjébe indultak, ahol egy összetett beavatkozást kísérhettek figyelemmel: egy tengerjáró hajóból fűtőolaj szivárgott, majd egy konténerből veszélyes anyag szivárgott, a veszélyes helyzet felszámolásának valamennyi lépését végignézhették. A második kárhelyszínen a francia veszélyhelyzet-felderítő csapat nyújtott támogatást a portugál tűzoltóknak, ugyanitt drónok és robotok alkalmazását is tesztelték.

Az este folyamán Alenquer területén vízi kutatás és mentés egyes műveleteit, továbbá egy kárhelyszíni vezetési pontot lehetett megtekinteni, a munkálatokban a portugálok mellett egy belga vízi mentő csapat is részt vett. Ezen a helyszínen portugál beavatkozók a sérültek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak nyújtottak támogatást.

Május 31-én egy közeli tavon szimuláltak hajóbalesetet, a vendégek megfigyelhették, mi a teendő, ha veszélyes anyag kerül a környezetbe és a vízbe, valamint víz alatti kutató-mentő feladatokat is figyelemmel kísérhettek.

A kiküldetés utolsó napján Barreiro településen tartották meg a gyakorlat hivatalos gyorsértékelését, amelyen a portugál belügyminiszter és az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Műveletek Főigazgatóságának a képviselője is részt vett. Az unió képviselője kiemelte, hogy ez volt az Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa keretében szervezett legnagyobb gyakorlat, amelyen több mint 3500 ember vett részt.

Galéria

AktuáliskiküldetésBaranya megyeCASCADE'19katasztrófavédelmi gyakorlat