2024.03.28, Csütörtök
Nem áll le a csatornahálózat bővítésével Komló
Fotó: Dernovics Tamás - magyarepitok.hu - illusztráció

Nem áll le a csatornahálózat bővítésével Komló

MTI OS

2019.06.05. 09:00

A tervezetthez képes több mint 60 millió forinttal kevesebbe került a végéhez közeledő komlói szennyvízprojekt. A maradványösszegből a város a tervezetten felül tudja bővíteni a csatornahálózatot, újabb ingatlanokat bekapcsolva.

Jelentős összeget, nettó 60,6 millió forintot takarított meg Komló a 2017-ben indult nagyszabású szennyvízberuházás költségein. Az összesen 1,1 milliárd forintos költségvetésű munkálatokra ugyanis a közbeszerzési eljárást megnyerő kivitelező a rendelkezésre álló költségkeretnél ennyivel kedvezőbb árajánlatot tett. Az önkormányzat még tavaly év végén nyújtott be kérelmet a maradványösszeg átcsoportosítására, amit nemrég hagyott jóvá az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékes főosztálya.
„A pénzből tovább bővítjük a csatornahálózatot olyan elemekkel, amelyek az eredeti projektbe nem kerültek be” – ígérte Polics József polgármester. „A dávidföldi Székely Bertalan utcában a páratlan oldal eddig még csatornázatlan ingatlanait kötjük rá a hálózatra, a somági Dugovics Titusz utcában pedig bővítjük a vezetéket a víztorony irányában, ahol a közelmúltban belterületté minősített ingatlanokon sok új családi ház épült és épül most is. Végül a harmadik helyszín a Vörösmarty utca, ahol a meglévő vezetéket cseréljük ki nagyobbra, amire a somági hálózatbővítés miatt van szükség” – részletezte a várható beruházást.
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda várhatóan rövid időn belül kiírja a szükséges közbeszerzéseket és elkezdődhet a csatornabővítés tervezési és engedélyezési szakasza. A tényleges munkák a tervezett átfutási időket figyelembe véve jövőre indulhatnak.
Eközben az eredeti projekt a tervezett ütemben halad: a lakossági rákötések már tavaly befejeződtek, a korszerűsített szennyvíztelep átadására pedig idén kerül sor. „Komlón kiemelkedően magas, több mint 99%-os a csatornázottság. De továbbra is folyamatosan keressük a lehetőségeket és a pályázati forrásokat, hogy a hálózatba még be nem kötött városrészekben ki tudjuk a vezetéket építeni” – mondta a polgármester.

AktuálisKomló Baranya megyecsatornahálózatszennyvízberuházás