2024.04.20, Szombat
Nepomuki Szent János ünnepe Mohácson
mohacs

Nepomuki Szent János ünnepe Mohácson

mohacs.hu

2020.05.17. 08:00

A Kárpát-medencében, így Mohácson is a 18. században alakult ki annak a cseh szentnek tisztelete, aki a gyónási titkot megőrizve vált vértanúvá, és a Moldva folyóban szenvedett kegyetlen halált.

Nepomuk városából származó Szent János a vízen járók védőszentje lett, de a hajómalmosok is nagy tisztelettel övezték.

A 19. századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket, mely az egész környékről nagyszámú nézősereget vonzott. Az idők során feledésbe merült ez a hangulatos dunai felvonulás, azonban a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Amikor nincs járványügyi helyzet, minden esztendőben népünnepélyek és kulturális programok várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket.
Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők. Idén sajnos ez a hagyomány sokkal szerényebben, csak jelképesen lesz megtartva, így ezen oldalon indítunk egy sorozatot, melyből megismerhetjük a régmúlt szokásait, az ünnep történetét, a hagyomány megünneplését. 

Az ünnepi, fesztiválos hangulat mellett e nap a főhajtásé is azok előtt, akik a Dunában lelték halálukat. Ha a révállomás betonrámpáján haladva a déli irányba tekintünk, ott találjuk az árvízvédelmi partfal oldalában a Duna áldozatainak emlékére emelt bronztáblát. "Gyakran a csendes víz mélyebb, s rejt több veszedelmet" - olvashatjuk a táblán, mely egy hatalmas örvényt, és egy apró papírcsónakot fut körbe. Az idézet latin eredetije ugyancsak olvasható a táblán: "QVO MINVS EST MVRMVR PLERUMQVE ALTIOR VNDA". Ennél a táblánál elhelyezett, illetve a kompról a vízbe dobott koszorúval emlékezünk minden évben a vízbe veszett emberekről. Így teljes a nap.

AktuálisNepomuki Szent Jánosünnepség MohácsBaranya megyeDuna