2024.04.25, Csütörtök
Fontos a parlagfű elleni védekezés
Baranya Megyei Kormányhivatal - Facebook

Fontos a parlagfű elleni védekezés

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.08.13. 08:00

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Az allergiaszezon közeledtével a parlagfű irtására vonatkozó előírásokat még komolyabban kell venni.

Valamennyi ingatlan tulajdonosának, használójának kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés. A hatékony gyomirtás szükségességét nem csak az indokolja, hogy e növény pollenje több millió embernél vált ki allergiás reakciókat, hanem az általa okozott jelentős terméskiesés is.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyzők, külterületen a kormányhivatal szakemberei folyamatosan ellenőrzik. A tavalyi évben a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai a parlagfűvel szennyezett területek felderítése érdekében nagyjából 20 ezer kilométert tettek meg, különös figyelemmel a régebben már fertőzött területekre. A helyszíni ellenőrzéseket követően – közel 300 hektárt érintően – összesen 242 hatósági eljárás indult.

Az elmúlt év tapasztalati azt mutatják, hogy a parlagfű elsősorban azokon a területeken okoz problémát, ahol a gazdálkodók a tarlóápolási munkákat nem tudták a szükséges időben, illetve megfelelő minőségben elvégezni. Tavaly jelentős parlagfű-fertőzöttség volt tapasztalható a kultúrnövénnyel fedett táblák széleiben, a kapás kultúrákban (elsősorban napraforgóban, szójában), valamint a műveletlen parlagterületeken.

A parlagfű elleni küzdelmet nagyban segíthetik a lakossági bejelentések is, amelyek száma Baranyában a korábbi évhez képest tavaly megháromszorozódott. Ha valaki fertőzött területet észlel, jelezheti a kormányhivatal parlagfű-koordinátoránál, vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról közvetlenül elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is.

A parlagfű pollenjére allergiásoknak érdemes figyelni a Nemzeti Népegészségügyi Központ térképes Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerét, ahol az idei évtől már óránkénti bontásban is rendelkezésre állnak a parlagfű pollenkoncentrációjára vonatkozó előrejelzési adatok.

Aktuálisparlagfűvédekezésallergiaellenőrzés