2024.04.18, Csütörtök
Ősztől elindulhat a sepsiszentgyörgyi edző- és képzőművészképzés
Illusztráció: pixabay.com

Ősztől elindulhat a sepsiszentgyörgyi edző- és képzőművészképzés

MTI

2021.04.01. 08:17

A képzőművészképzés a tervek szerint a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat el.

Ha sikerül megszerezni a szükséges jóváhagyásokat, már ősztől elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintű sport- és edzőtudományok, valamint a szobrászat és festészet szak - jelentette ki sajtótájékoztatón Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) rektora.

Tonk Márton elmondta: Sepsiszentgyörgyön hozzák létre a magyar állami támogatással működő egyetem negyedik karát, amelyik a - jelenleg kihelyezett tagozatként működő - agrármérnöki és erdőmérnöki szakok mellett a sport és képzőművészeti szakokat is magába foglalja.

Tonk Márton hozzátette: a testnevelési szak akkreditációs dossziéját már ezen a héten benyújtják a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóságnak (ARACIS). A szak oktatói állományának mintegy negyven százalékát helyi erőkből biztosítanák, és egy partneri szerződés alapján a budapesti Testnevelési Egyetem adná a tanárok többségét az indulás időszakában.

A rektor közlése szerint a képzőművészképzés a tervek szerint a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat el, de a magyarországi tanintézettel kötött szerződésbe már most beleírták, hogy mihelyt Sepsiszentgyörgyön is sikerül teljesíteni az oktatói állományra vonatkozó törvényi feltételeket, a szakot átveszi a Sapientia tudományegyetem.

Kató Béla református püspök, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke elmondta: pályázat alapján választották ki a leendő kar campusának a tervezőjét. A campus megépítése Sepsiszentgyörgy történetének a legnagyobb beruházása lesz. Zöld mezős beruházás indul, melyhez a legkorszerűbb megoldásokat szeretnék alkalmazni. A püspök bejelentette: a magyar kormány elkülönítette az erre a célra szánt 20 millió euró (7,26 milliárd forint) körüli összeget. Megjegyezte: az egyetemi campusban a megszokott oktatási infrastruktúra mellett uszoda, sportcsarnok és egyetemi kollégium is épül.

"Később dől el, hogy a városnak lesz egyeteme, vagy az egyetemnek lesz városa" - utalt a püspök arra, hogy az egyetemi infrastruktúrát a város is használhatja, és az egyetem is számít a város létező sportinfrastruktúrájára.
Kató Béla azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a fiatalok érezzék: szülőföldjükön is új világot lehet teremteni. "Nem kell elmenni a világ másik sarkába, hogy az ember embernek érezze magát, (.) hogy az önbecsülése megjöjjön" - fogalmazott a püspök.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt tartotta fontosnak, hogy a Sapientia majdani sepsiszentgyörgyi karán a fiatalok versenyképes tudást, versenyképes oklevelet szerezhessenek, mely jól fizető munkát biztosít számukra. A városban már működő agrármérnöki és erdőmérnöki szakra utalva hozzátette: Székelyföldön félmillió hektár erdő, félmillió hektár legelő, és egymillió hektár szántóföld van magánkézben. Nem mindegy, hogy a több milliárd eurós vagyont okosan hasznosítják-e. "A tudás hosszú távon hozzá fog járulni ahhoz, hogy a hatalmas vagyon hasznot hozzon a közösségnek" - vélte a polgármester.

AktuálisSepsiszentgyörgyegyetemPécsi Tudományegyetemsporttudományszobrászfestészet