2024.06.23, Vasárnap
Mi történt az új lakások országos és Baranya megyei piacán? 
Illusztráció: pexels.com

Mi történt az új lakások országos és Baranya megyei piacán? 

ingatlan.com

2022.03.03. 07:53

Baranyában bár 33 százalékkal csökkent az új lakások száma, a kiadott építési engedélyek száma jelentősen, 89 százalékkal nőtt. 

Változást hozott a múlt év az új lakások piacán. 2021-ben összesen kevesebb mint 20 ezer lakást adtak át Magyarországon, 29 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor a lakásépítési kedv fokozódott, összesen közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 33 százalékos éves növekedésnek felel meg. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, ennek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására.” Hozzátette: “Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket.”

Ahogy a korábbi években, az országon belül jelentős eltérések láthatóak a friss adatok szerint. A megyei jogú városokban majdnem 4200 új lakást adtak át 2021-ben, szemben a 2020-as 7900 lakással, vagyis majdnem 50 százalékos volt a visszaesés. A többi városban 33 százalékkal 5243-ra csökkent az átadott új lakások száma, a községekben pedig 3421 új lakóingatlant vettek használatba, ez pedig 45 százalékos visszaesnek felel meg. “A lakásépítési engedélyek magas száma miatt valószínűsíthetően jó évekre számíthat az új lakások piaca. Igaz, fontos figyelembe venni, hogy nem mindegyik építési engedélyből lesz végül valódi lakás” - tette hozzá a szakember. 

 

Hogyan teljesített a piac a megyében?

Baranyában összesen 338 új lakóingatlan épült a múlt évben a hivatalos adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 508 ingatlannal, azaz 33 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben a lakásépítési engedélyek száma kiugró mértékben, 79 százalékkal 479-re emelkedett. 

Az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben a megye újlakás-kínálata jelentősen bővült. Az egy évvel korábbihoz képest 185 százalékkal több új ingatlan várt gazdára. Balogh László azonban elmondta, hogy a kínálatban voltak úgynevezett “tervezőasztalos” lakások, azaz olyanok, amelyeknél még nem indult el az adott társasház építése vagy a kivitelezés még folyamatban volt. 

Baranya megyében egyelőre csak Pécsen alakult ki számottevő újlakás-kínálat: az ingatlan.com adatai szerint február közepén az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 748 ezer forintot tett ki, ez pedig 31 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbival összevetve. Simor Hajnalka, Premier Housing vezetője a pécsi piacról elmondta: “Jó évet zártunk, többen vásároltak ingatlant, mint amire számítottunk, mivel a vevők félnek, hogy az árak tovább fognak emelkedni. Az albérletek őszre elfogytak, így némi áremelkedés tapasztalható az ebben a szegmensben is. Idén további drágulásra számítunk, ez pedig az építőanyagok árának emelkedésével magyarázható.”

AktuálisBaranya megyeingatlanpiacúj lakásépítési engedély