2024.03.28, Csütörtök
Koronavírus - Új gyógyítási technológia alkalmazásáért kötött megállapodást két magyar egyetem és egy gazdasági társaság
Illusztráció: pixabay.com

Koronavírus - Új gyógyítási technológia alkalmazásáért kötött megállapodást két magyar egyetem és egy gazdasági társaság

MTI

2022.05.01. 14:25

A CAPTEC már hat esztendeje dolgozik egy olyan technológia kidolgozásán, amely alkalmas lehet a humán véráramban található tumorsejtek, vírusok, baktériumok célzott eltávolítására.

Egy már előkészített technológia koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeken történő mielőbbi alkalmazásáért kötött együttműködést a CAPTEC Medical Kft., a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleményében azt írta: az együttműködésben egy elsődlegesen a tumoros betegek kezelésére kidolgozás alatt álló új technológiát alakítanának át a szakemberek a koronavírussal fertőzött betegek gyógyításáért.

Közölték: a CAPTEC már hat esztendeje dolgozik egy olyan technológia kidolgozásán, amely alkalmas lehet a humán véráramban található tumorsejtek, vírusok, baktériumok célzott eltávolítására, és a munka eredményeként már nemzetközi szabadalom jött létre.

Az eljárás lényege, hogy a betegek vérét egy speciális szűrőn átvezetve az elváltozást okozó kórokozókat szelektíven, hatékonyan eltávolítják az áttéteket okozó tumorsejtek számának radikális csökkentéséért, a betegek túlélési esélyének jelentős növeléséért.

A cég már korábban megkezdte a technológia átalakítását a koronavírus elleni küzdelemhez és azért kötött együttműködést a két felsőoktatási intézménnyel, hogy a technológiát minél előbb alkalmazhassák a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kezelésében.

A Pannon Egyetem fehérjemérnöki és biotechnológiai tapasztalataikat, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársai a szükséges virológiai szaktudást és biológiai biztonsági hátteret adják a sikeres együttműködéshez - írták a közleményben.

A kooperáció szorosan illeszkedik az Innovációs és Technológiai Minisztérium törekvéseihez, hogy támogassák a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok és a hazai akadémiai szféra együttműködését - olvasható a PTE kommünikéjében.

AktuálisPécsi TudományegyetemPannon EgyetemKoronavírusvirológiai laboratórium