2024.04.16, Kedd
Kutatási együttműködés a Pécsi Tudományegyetem és partnere között
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Kutatási együttműködés a Pécsi Tudományegyetem és partnere között

MTI

2024.02.28. 10:51

A Transzlációs Idegtudományi Laboratórium létrehozásának célja, olyan közös tudományos kutatói munka elvégzése, amely segítheti a gyógyítói munka fejlesztését továbbá előrelépést hozhat az idegrendszeri betegségek megelőzésében és eredményes kezelésében.

A felnőtt- és gyerekkori idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának hatékonyabbá tételét szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat partnere által életre hívott Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL).

Uniós és hazai forrásokból működne a TINL

A baranyai felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztettek: az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a konzorciumi tagok kutatóhelyein és azok hálózatában 2026-ig megvalósuló projektre.

Az idagrendszeri zavarok megelőzési és gyógyítási módszertanát is kutatják

Közölték: a TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén.

A laboratórium hozzájárulhat emellett a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértéséhez és ennek révén a gyógyító munka fejlesztéséhez is.

 


Heten egy célért   

A kutatások fontossága kapcsán a közleményben Dóczi Tamást, a pécsi idegsebészeti klinika professzorát idézve kiemelték, hogy olyan új gyógyító eljárások kidolgozása a cél, amelyek kezelési alternatívákat ajánlanak az idegrendszeri megbetegedésben szenvedőknek.

A PTE partnerei a projekt megvalósítása során a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Richter Gedeon Nyrt. - olvasható a közleményben.

AktuálisPécsPécsi TudományegyetemTranszlációs Idegtudományi Laboratórium