2024.04.26, Péntek

A helyi emberekbe fektetik Alsómocsoládon az uniós támogatást

napilapcsoport.hu

2018.11.08. 13:03

Aki járt már Alsómocsoládon, tudhatja, hogy van valami megfoghatatlanul őszinte és szimpatikus az ott élőkben, a települést vezetőkben, ott dolgozókban. Évek óta fejlesztenek, és már a rendszerváltás óta pályáznak, leginkább sikeresen.

Alsómocsolád nemrég „Lépés-Váltás az Észak Hegyháti Mikrotérségben” címmel nyert egy uniós pályázatot (EFOP-1.5.3-16-2017 Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben), amely során több mint 240 millió forint támogatást használhat fel.

A pályázat megvalósítása száraz megfogalmazásban, dokumentumszerűen ez:
„A Lépés-Váltás az Észak Hegyháti Mikrotérségben” program jövőképe az élhető és fejlődő Észak- Hegyhát, mely magában foglalja
– azt itt élők életesélyeinek és életminőségének javítását,
–az ehhez szükséges kompetenciák szintjének emelését,
– a jelenlévő szociális hátrányok leküzdését,
– a települések népességmegtartó képességének javítását,
– a szektorközi együttműködések erősítését és -bővítését,
– a humán közszolgáltatások színvonalának javítását,
– az atipikus foglalkoztatás és képzés, a közösség- és egészségszervezés, valamint tanácsadás eszközrendszerének térségi igényekre való kidolgozását, működtetését, társadalmasítását.”.

Röviden, a helyi emberekbe akarnak fektetni, hogy ott maradjanak, és ott boldoguljanak.

Sokat vállaltak, sokat fognak dolgozni
A program célja a mikrotérség társadalmi tervezés módszertanával létrehozott, konszenzuson alapuló humán fejlesztési stratégiájának megvalósítása, a települési és térségi identitás erősítése, az erőforrások aktivizálása és fejlesztése, az állampolgári aktivitás növelése és partneri együttműködések generálása.
„Lépés-Váltás az Észak Hegyháti Mikrotérségben” program megvalósítása 2018. március 1-jén indult, a projektidőszak 36 hónapjában lesz 11 képzés, 22 különböző típusú rendezvénycsoport mintegy 360 eseménye, lehelőség nyílik 4 különböző tanácsadási szolgáltatás igénybevételére, megújul 6 közösségi színtér, valamint elkészül 6 tanulmány.

Jószomszédság: nem széthúznak, összefognak
A projekt megvalósítója Alsómocsolád Község Önkormányzata, konzorciumban Bikal Község Önkormányzatával, Kisvaszar Község Önkormányzatával, Mágocs Város Önkormányzatával, Mekényes Község Önkormányzatával, Nagyhajmás Község Önkormányzatával és Nagyhajmás Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával.

 

 

 

 

GazdaságBaranya megyeEFOPAlsómocsolád