2024.03.28, Csütörtök
Aranyérmes lett a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bora
univpecs.com

Aranyérmes lett a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bora

univpecs.com

2019.03.13. 11:21

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. Az aranyak közel harmada a Pannon borrégióba került, de az egyetlen pécsi aranyérmet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2017 bora hozta el.

Hevér László, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza a győztes bor kapcsán elmondta:

„A Summa Merlot 2017 az intézetben folyó alany-nemes kölcsönhatást vizsgáló kutató- és fejlesztőmunka eredménye. Az intézet legmagasabban fekvő, vagyis 250 méter tengerszint feletti magasságú területéről származó tétel, amely klasszikus, nyílt kádas erjesztéssel készült. A bor kilenc hónapot töltött első töltésű magyar, francia és amerikai barrique hordókban, majd összeházasításra került. Innen származik a bor elnevezése is, hiszen a "summa" szó jelentése összeg, csúcs és teljesség.”

A főborász tájékoztatása szerint hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz az aranyérmes bor.

A kutatóintézetet, mint tudományos műhelyt 1949-ben több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva a földművelésügyi miniszter hozta létre. A Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kísérleti telepeként az ültetvények tervezett rekonstrukciójában kapott szerepet. A több átszervezést megélt intézet a Pécsi Tudományegyetem keretei között működik. A szőlészeti kutatásokat a város nyugati határában lévő Szentmiklós-hegyi 30 ha-os ültetvény szolgálja, mely 2014-ben bekerült a Pécsi Értéktárba.

Az intézetben a minőségi szőlőtermesztésre borászati kutatások épülnek, a szőlészeti értékek végtermékben való prezentálására. A borászati kutatások elsődleges célja a szőlőfeldolgozás korszerűsítése, az erjesztés-technológia optimalizálása, a borászati fajtaérték-kutatás és a versenyképesség megőrzésére irányuló törekvés a szélsőséges évjáratokban is.

PécsGazdaságBaranya megyeborOrszágos Syngenta BorversenyPTE aranyéremSzőlészeti és Borászati KutatóintézetSumma Merlot