2024.04.20, Szombat

A mohácsi csata 491. évfordulójára emlékeztek

honvedelem.hu

2017.08.31. 13:04

2017. augusztus 29-én, kedden a mohácsi csata 491. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke beszédében felidézte, milyen események vezettek az 1526. augusztus 29-i mohácsi csatához, amelyben a Magyar Királyság 25 ezres serege alulmaradt az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével szemben. Mint mondta: Szulejmán hatalomra kerülése után már nem csupán egy-két erődítmény elfoglalása volt a törökök célja, hanem a Magyar Királyság hűbéri sorba kényszerítése. A mohácsi csatamezőn 491 esztendeje felsorakozott nemzetközi sereg ezt akarta megakadályozni. Noha a vereséggel az ország három részre szakadt, és 150 évig tartó török hódoltság következett, a magyarság újra talpra állt.

Az ütközetben elhunytak emlékére Bacsmai László plébános mondott imát, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el a nemzeti emlékhely sírkertjében.

Az ünnepségsorozat keretében köszöntötték azokat a kerékpáros és lovas zarándokokat is, akik az egykori magyar sereg útvonalát követve érkeztek a csata színhelyére. „Elsődleges célunk, hogy 2026-ig, a csata ötszázadik évfordulójáig egy működő zarándokút jöjjön létre” − mondta kérdésünkre dr. Négyesi Lajos alezredes. A kerékpáros zarándoklat vezetője hozzátette: az idei, immár második alkalommal megrendezett zarándokúttal teljes mértékben elégedett, hiszen kibővültek egy lovascsapattal is, jövőre pedig szeretnének gyalogos zarándoklatot is indítani, ami a tervek szerint augusztus 20-án indulna el a mohácsi emlékhelyre.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Négyesi Lajos elárulta azt is: a következő lépés, hogy meghívják azon országok katonáit is, amelyek 1526-ban a magyarokkal együtt szálltak szembe a török túlerővel.

 

Forrás: honvedelem.hu (Antal Ferenc)

Helyi hírekmohácsmegemlékezésévfordulózarándoklatmohácsi csata