2024.03.29, Péntek
Kedvezményes lakásáfa adhat új lendületet a Baranya megyei lakásépítéseknek
Illusztráció: pexels.com

Kedvezményes lakásáfa adhat új lendületet a Baranya megyei lakásépítéseknek

ingatlan.com

2020.10.17. 09:16

Az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés bejelentése időszerű volt, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek 2020 augusztusában négyéves mélypontra süllyedtek.

A használt lakásokhoz hasonló mértékben emelkedett tovább az új építésű ingatlanok ára Pécsen. Az általános drágulás mérséklődött, ami az új lakások és házak esetében egy év alatt 7 százalékos emelkedést és jelenleg 566 ezer forintos négyzetméterárat jelent – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az átlagos négyzetméterár 528 ezer forint volt egy évvel korábban a pécsi új lakások piacán. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa lendületet adhat a Baranya megyei lakásépítéseknek.

„Valamelyest tovább emelkedett az új lakások és házak ára Pécsen, de részben a Covid–19 hatására nem olyan mértékben, mint egy-két évvel korábban. A megyeszékhelyen tervezett fejlesztések és beruházások révén egy itteni új ingatlan ma is jó befektetésnek számít. Éppen ezért folyamatosan erős a kereslet az új lakásokra, a lakásfejlesztők a növekvő költségeiket pedig érvényesíteni tudják a vételárban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Építkezés lehet a vásárlás alternatívája

Aki nem befektetési szándékkal keres jó minőségű lakást, annak ebben a helyzetben reális alternatívát nyújthat a saját erős építkezés. Az építési telkek ára ugyanis a kész új lakásokkal szemben idén stagnált a megyeszékhelyen. Az ingatlan.com elemzése szerint a Pécsen elérhető lakóövezeti és külterületi telkek átlagára szeptember végén valamivel 9 millió forint alatt volt, ami nem sokkal több az egy évvel korábbi 8,5 milliós átlagnál. Ráadásul a kínálatban kicsit nagyobb telkek találhatók, mert az egy négyzetméterre eső ár nem változott, 6 ezer forint körüli.

„Bizonyos mértékű önerővel, az állami támogatásokkal és hitellel számolva ebben az esetben könnyen lehet, hogy nagyobb otthonba tud költözni a család, mintha kész lakást vásárolna egy vállalkozástól."

"Ráadásul ilyenkor a saját igények is jobban érvényesülhetnek a tervezés és a kivitelezés során” – mutatott rá Balogh László, hangsúlyozva, hogy bár új lakás vásárlásánál ugyanazok a támogatások érhetők el, az építkezőket is kiemelten segítik az állami otthonteremtési juttatások.

Érdemes figyelembe venni, hogy a csok a nagycsaládos építtetőknek akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt jelent, de a kevesebb gyereket vállaló családok is milliókat forgathatnak bele egy építkezésbe. Tavaly július óta elérhető a babaváró támogatás is, amelynek 10 millió forintja szintén felhasználható egy építkezéshez, ráadásul a babavárót a bankok 75 százalékban önerőként is beszámítják hitelfelvételkor. Ha valaki Pécs környékén keresgél, ott ennél jóval olcsóbban tud megfelelő telket vásárolni, sőt egyes településeken a falusi csok támogatásával is lehet számolni.

 

Segíthet a kedvezményes lakásáfa is

Az ingatlan.com szakértője megjegyezte, az építkezéseknek ismét lendületet adhat az 5 százalékos lakásépítési áfa, amelynek visszavezetését szerda este jelentette be a miniszterelnök a készülő új otthonteremtési program részeként.

Az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés bejelentése a lakásépítések szempontjából nagyon időszerű volt, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek 2020 augusztusában négyéves mélypontra süllyedtek. A kedvezményes lakásáfa miatt növekedésnek indulhat az újlakás-kínálat Baranya megyében is.

Helyi hírekBaranya megyePécsingatlanáfalakásépítés