2024.05.21, Kedd
Római kori kocsisírra bukkantak Baranyában
Illusztráció: pixabay.com

Római kori kocsisírra bukkantak Baranyában

MTI

2020.10.09. 08:33

A kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat és két vadászebet is eltemettek.

Egy római kori kocsisír bukkant elő a a Pécs melletti Pereked határában Janus Pannonius Múzeum (JPM) önkéntes lelőhely-felderítő programjának keretében.

A feltárt és már restaurálás alatt álló kocsi - a díszítése alapján - az őslakossághoz tartozó kelta arisztokratáé lehetett, aki a római hódítást követően továbbra is az ott élő lakosság elitjéhez tartozott. A kétkerekű jármű bronz díszeire jellemző az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma az ősi triszkelion, azaz hármas spirál.

A Kovaliczky Gergely vezette feltáráson megállapították, hogy a mintegy 1800 éve történt barbár temetkezési szertartáson a kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat és két vadászebet is eltemettek.

A barbár szertartáson a kocsi kerekeit leszerelve, a kocsiszekrény két oldalára helyezve földelték el, míg a temetkezés fölé feltehetően sírhalmot is emeltek.

A múzeum közleményében emlékeztettek arra, hogy Baranyában ezt megelőzően csak egyszer tártak fel kocsisírt: az 1969-ben, Kozármislenyben előkerült lelet rekonstrukciója a Janus Pannonius Múzeum állandó régészeti kiállításában tekinthető meg.

Kiértek arra, hogy

2020-ban több kiemelkedően értékes római kori lelet került elő a megyében, így egyebek mellett egy arany legiós gyűrűt, valamint egy bronz szűrőkészletet is felleltek a szakemberek.

Helyi hírekBaranya megyePécsJanus Pannonius Múzeumrégészeti feltárás