2024.04.26, Péntek
Berobbant 2021-ben a lakáspiaci kínálat Baranya megyében
Illusztráció: pixabay.com

Berobbant 2021-ben a lakáspiaci kínálat Baranya megyében

ingatlan.com

2021.01.30. 11:25

A megye legdrágább négyzetméterárakkal rendelkező települése Kozármisleny lett, ami annak is köszönhető, hogy rengeteg új lakás jelent meg a kínálatban, amiket viszont drágábban kínálnak értékesítésre.

A Baranya megyei lakások és családi házak iránti keresletben egyelőre még kivárás tapasztalható, de a következő hetekben jelentős élénkülés várható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint. A kínálat viszont bővült, 4 százalékkal több használt lakást és családi házat hirdettek meg eladásra január első heteiben, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb városokban Pécsen, Mohácson, Szigetváron összesen közel 4450 lakóingatlan várt vevőre az év első hónapjában.

Pécsen 348 ezer forintot kérnek az eladók egy négyzetméterért, ami növekedést jelent éves összevetésben. Mohácson és Szigetváron a kínálati piacon 225 ezer, illetve 182 ezer forintért kínálták az eladó lakások és házak négyzetméterét a tulajdonosok.

Alapvető változás a korábbi, jelentős lakásdrágulást hozó évekhez képest, hogy most már a vevők kedvezőbb alkupozícióban vannak.

Ahogy az egész országban, úgy Baranya megyében is változatosan alakult lakáspiac helyzete. A négy-öt évvel ezelőtt indult fellendülés során drágulás ment végbe, ám ez 2019 végén, 2020 elején a koronavírus-járvány megjelenésével megszakadt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elmúlt időszakról azt mondta: “A megyei, elsősorban Pécsre és a nagyobb városokban összpontosuló lakáspiaci élénkülésben szerepet játszott, hogy jelentősen nőttek a nettó keresetek. Baranya megyében a múlt év első kilenc hónapjában közel 216 ezer forintot tett ki a kedvezmények nélküli nettó átlagbér, ami 2015 első háromnegyed évében még mindössze 128 ezer forint volt. Vagyis 69 százalékkal nőtt az összeg. A fizetések emelkedése mellett a kedvezőbb gazdasági környezet, a fogyasztói bizalom növekedése is hozzájárult a lakáspiac erősödéséhez. Ráadásul Pécs egyetemváros, ezért az ország többi népszerű egyetemmel rendelkező városához hasonlóan az albérletpiac is felpörgött.”

 

Új elemek

Ugyanakkor 2019 végére és a koronavírus magyarországi megjelenésére időzíthető lakáspiaci megtorpanás az árak stagnálását, csökkenését eredményezte az országos és így a megyei lakáspiacon is. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a bizonytalan helyzetben a családok egy része elhalasztotta a lakásvásárlást, emellett a befektetési céllal vásárlók is eltűntek a piacról. A 2021-es évben azonban újból lendületet kaphat az országos és megyei lakáspiac is.

“Azért lehet erősödésre számítani, mert januártól új és a lakáspiacra várhatóan jelentős hatás gyakorló elemekkel bővült az állami lakásprogram. Idén ugyanis újra bevezették a kedvezményes lakásépítési áfát, amelynek köszönhetően az új lakások olcsóbbak lehetnek. Az új lakást vásárlók pedig a meglévő lakásuk eladásával élénkítik a használt ingatlanok piacát. Emellett elindult a lakásfelújítási program, amelynek keretében az gyermeket nevelők a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként visszakaphatják. Utóbbi lépés fokozhatja a keresletet az lakáspiacon eddig kevésbé népszerűnek számító felújítandó lakások iránt” - mondta Balogh László. Szerinte szintén élénkítheti a lakáspiacot, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében vásárolt lakások után nem kell illetéket fizetni, az új építésű ingatlanoknál pedig az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető.

 

Körkép a megyei piacról - árakkal, kereslettel, kínálattal

Az ingatlan.com adatai szerint Baranya megyében a használt lakóingatlanok - azaz a családi házak és lakások - iránt érdeklődők száma 15 százalékkal csökkent január elején a múlt év azonos időszakához képest. Az újonnan - azaz január első heteiben - eladásra kínált lakások és házak száma viszont 4 százalékkal nőtt. Pécsen 4181 használt lakást árultak a tulajdonosok január első három hetében. A megye nagyobb városai közül Mohácson 166, Szigetváron pedig 103 lakóingatlan várt vevőre. Az árak vegyesen alakultak. Pécsen az átlagos négyzetméterár 348 ezer forint volt, szemben a tavaly januári 330 ezer forinttal, azaz éves összevetésben drágulás ment végbe a városban. Mohácson az idei 225 ezer forintot a tavalyi 211 ezer forinthoz lehet hasonlítani, míg Szigetváron az idei 182 ezer forintot a tavalyi 151 ezer forinthoz. Érdekesség, hogy a megye legdrágább négyzetméterárakkal rendelkező települése Kozármisleny lett, ami annak is köszönhető, hogy rengeteg új lakás jelent meg a kínálatban, amiket viszont drágábban kínálnak értékesítésre.

Balogh László azt mondta, hogy bár a legnagyobb Baranya megyei városokban még kivárás tapasztalható, az ország több nagyvárosában jelentős élénkülés volt januárban, így a következő hetekben várhatóan a megye városaiban is erősödhet a kereslet.

 

Fókuszban a forgalom

“Egyelőre korai lenne azt mondani, hogy az állami támogatások, a járvány végét jósoló előrejelzések miatt tartós emelkedés várható a lakáspiacon, de valószínűsíthető az élénkülés” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Szerinte az idei évtől várható fellendülés során elsősorban az adásvételek számának növekedése várható, az elmúlt időszakban két számjegyű drágulásra tartósan nem lehet számítani. Elsősorban azért, mert a vásárlóerőhöz képest a lakásárak nagyjából elérték a maximumot. Szintén alapvető változás a korábbi, jelentős lakásdrágulást hozó évekhez képest, hogy most már a vevők kedvezőbb alkupozícióban vannak. Ettől még lehetnek olyan lokációk, ahol emelkedni fognak az árak, de megyei szinten kiemelkedő, két számjegyű drágulásra rövid távon egyelőre nincs kilátás.

Helyi hírekBaranya megyelakáspiacingatlan eladás