2024.04.22, Hétfő
Modern ultrahang készülékkel gazdagodott a pécsi gyermekklinika
Illusztráció: pexels.com

Modern ultrahang készülékkel gazdagodott a pécsi gyermekklinika

MTI

2021.03.12. 08:57

A betegek gyógyítását segíti az új ultrahang készülék, amely a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

Jelentősen javulhat a betegellátás színvonala a pécsi gyermekklinikán egy most beszerzett rendkívül modern ultrahang készüléknek köszönhetően - közölte a fenntartó Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

A PTE Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikáján már üzemelő készülékkel éves szinten több mint ezer vizsgálatot végeznek majd, az urológiai vizsgálatokon túl az általános radiológiai diagnosztika fejlesztésére is lehetőség nyílik azzal.

A hatmillió forintba kerülő - többek között a K&H, az MVM és a Budapest Bank támogatásával beszerzett - gép emellett a hasi sebészeti kórképekben szenvedő betegek, így például hasi tumorok, vakbélgyulladás, epekövesség vizsgálatában is segítséget nyújthat.

A közleményben Józsa Gergőt, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusát idézve kitértek arra: az új készülékkel lehetőség nyílik a húgyúti rendszer folyamatos, nagy felbontású képi megjelenítésére, ezek archiválására, és központi rendszerbe való feltöltésére. Mindez nemcsak a visszakereshetőség és a kontrollálás, hanem a kezelt betegeknél elért eredmények tudományos feldolgozása céljából is kiemelkedő jelentőségű - közölte a szakember.

A kommünikében ismertették: életkortól függően a gyermekek 5-10 százaléka szenved valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciában. A pécsi gyermeksebészet országos centrumként fogadja az ilyen zavarral küzdő betegeket az ország egész területéről. A betegek gyógyítását segíti az új ultrahang készülék, amely a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemPécsi Gyermekklinika