2024.07.19, Péntek
Schmall Rafael asztrofotós képeiből nyílik kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben
Illusztráció: pixabay.com

Schmall Rafael asztrofotós képeiből nyílik kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

MTI

2021.05.01. 08:27

A képeken megtekinthetik az érdeklődők többek között az árnyékot vető Tejutat, csillagoktól hemzsegő égboltot és olyan célobjektumokat, melyeket hazánkból a déli horizont kitakar.

Hamarosan újra előadásokat tartanak, május 4-étől pedig egy különleges kiállítás is megtekinthető Schmall Rafael asztrofotós munkáiból a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed planetáriumában - közölték a szervezők az MTI-vel.

A pécsi kulturális negyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleményében azt írták: a planetárium "égboltján" a négymillió beoltott elérése után újra felragyognak a csillagok, jövő héttől pedig fotókiállítás is nyílik.     

Az ismertető szerint Schmall Rafael asztrofotós 2018 májusában elutazott Namíbiába, hogy megtapasztalja a legendát, miszerint a Tejút képes árnyékot vetni. A kiállítás a távoli ország olyan különleges részét mutatja, melyet kevesen láthatnak: az égbolt szinte hihetetlen látványosságokat tár az észlelő szeme elé.     

A képeken megtekinthetik az érdeklődők többek között az árnyékot vető Tejutat, csillagoktól hemzsegő égboltot és olyan célobjektumokat, melyeket hazánkból a déli horizont kitakar. A fotóst idézve a közleményben kiemelték, hogy tizenhat éjszakás expedíciója során igyekezett a lehető legtöbb fotót elkészíteni a csillagos égboltról. Hatalmas panorámafotóktól kezdve a távcsöves asztrofotókon át a modern mobiltelefonos tájképekig összesen húszezer kép gyűlt össze. Ennek egy szeletét ez a kiállítás jeleníti meg.     

Schmall Rafael 2008 óta foglalkozik fotográfiával, a csillagászati témájú fotózást 2014-ben kezdte, a Zselici Csillagpark munkatársaként pedig egyik munkaköre az asztrofotózás és asztrotájképek készítése. Számos fotós díjat nyert már, fotója lett a nap csillagászati képe a NASA-nál, valamint a National Geographic Magyarországnál az év asztrofotója díjat is elnyerte - emelték ki a közleményben.

Helyi hírekPécsZsolnay Kulturális Negyedplanetáriumfotó