2024.04.20, Szombat
Négy magyar egyetem nyitott közös képviseletet Kenyában
Illusztráció: pixabay.com

Négy magyar egyetem nyitott közös képviseletet Kenyában

univpecs.com

2021.06.27. 14:42

A felsőoktatás nemzetköziesítése évek óta kiemelt célja a hazai egyetemeknek és a kormányzatnak egyaránt.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével, a Debreceni Egyetem (DE), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az International Business School (IBS) közös toborzóirodát nyitott Nairobiban, Kenya fővárosában. Az avatóünnepségen beszédet mondott dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, valamint dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Mindketten az oktatási és a kutatási kapcsolatok fontosságát emelték ki beszédeikben - olvasható az univpecs.com oldalán.

A felsőoktatás nemzetköziesítése évek óta kiemelt célja a hazai egyetemeknek és a kormányzatnak egyaránt. A nagy sikerrel működő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram mellett folyamatos a tandíjfizető külföldi diákok számának emelkedése is. Ez azonban túlmutat a bevételgeneráláson: a nemzetközi hallgatók bevonzásával a hazai felsőoktatás minősége és versenyképessége is növekszik, amiből a hazai diákok is profitálnak. 
Az ezt támogató

 hallgatótoborzási tevékenységben jelent mérföldkövet a kenyai tanácsadóiroda megnyitása.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Főosztályának pályázata által támogatott projekt keretében egy Nairobi központjában lévő irodaházban kezdik majd meg a munkát. A helyi iroda vezetője Caroline Kithama a Debreceni Egyetem alumnája, hitelesen tudja képviselni a magyar felsőoktatást.

A projekt ötlete Magyarország kenyai Nagykövetségétől származik: „A magyar cégek és felsőoktatási intézmények számára óriási lehetőségek vannak Afrika-szerte, melyek közül Kenya kiemelkedik stabilitásával és gazdasági fejlettségével. A kezdetektől fogva ösztönöztük a magyar vállalatokat és egyetemeket, hogy fogjanak össze, és közösen lépjenek itt piacra. Örömünkre szolgál, hogy

 a Pécsi Tudományegyetemmel megtaláltuk a közös hangot, és sikerült életre hívnunk ezt a reményteljes projektet.”

–tette hozzá dr. Mészáros Zsolt nagykövet.

A PTE Afrika Központ tevékenységét követők számára nem újdonság, hogy

 Kenya egyik meghatározó építésze a magyar Vámos György volt.

A nevéhez Nairobi meghatározó épületei kötődnek, például a Kenya Commercial Bank épülete, a United Kenya Club székhelye, a Siri Guru Singh Sabha szikh templom. Ő tervezte Jomo Kenyatta, Kenya első elnökének síremlékét is. Vámos György emlékére június 25-én emléktáblát avattak Nairobiban, a TelPosta Towersben. Az ünnepélyes alkalmon dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója, a PTE Afrika Központ vezetője mondott beszédet.

Helyi hírekPécsPTE