2024.03.19, Kedd
A helyes testtartás elemzését szolgáló berendezést fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen
Illusztráció: pixabay.com

A helyes testtartás elemzését szolgáló berendezést fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

MTI

2021.10.24. 08:28

A helyes eredmények és - szükség esetén - a megfelelő rehabilitáció, kezelési mód meghatározásához rendkívül jó alapot nyújt a szakemberek számára a berendezés által létrehozott, minden irányban forgatható, nagyítható kép.

A gyerekek és a felnőttek helyes testtartásának elemzésére is alkalmas egy a Pécsi Tudományegyetemen kifejlesztett, szabadalmaztatási eljárás előtt álló háromdimenziós testszkenner - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Közleményükben azt írták, hogy az intézmény egészségtudományi kara és a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésében megalkotott eszközzel a helyes testtartást sugárterhelés nélküli képalkotó eljárással lehetséges mérni és elemezni.

Kiemelték: a helyes eredmények és - szükség esetén - a megfelelő rehabilitáció, kezelési mód meghatározásához rendkívül jó alapot nyújt a szakemberek számára a berendezés által létrehozott, minden irányban forgatható, nagyítható kép.

A fejlesztés az egyéb elváltozásokra vonatkozó további vizsgálatok szükségességét is megalapozva képes lemodellezni a testtartási rendellenességek hátterében meghúzódó gerincelváltozásokat.

A szakemberek már dolgoznak a testszkennerhez kapcsolódó mobilalkalmazáson is - tudatták. Annak segítségével a felhasználó az adott állapotára javasolt, otthonról végezhető, célzott gyakorlatokat ajánló mozgásprogramot kaphat kézhez.

A kommüniké szerint a Bay Zoltán KNKft. és a PTE Egészségtudomány Kara - egyebek mellett innovatív egészségügyi és sporttudományi fejlesztések elindítása céljából - a jövőben is együtt fog működni egy aláírt megállapodás értelmében.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetemegészségberendezés