2022.12.05, Hétfő
Csúcstechnológiás gép szolgálja a gének vizsgálatával foglalkozó kutatókat Pécsen
Illusztráció: pexels.com

Csúcstechnológiás gép szolgálja a gének vizsgálatával foglalkozó kutatókat Pécsen

MTI

2021.10.13. 08:43

A gének feltérképezésére alkalmas olyan rendszer jött létre Pécsen, amely Közép-Európában csak Prágában és Bécsben működik.

A lakosság genetikai jellemzőinek meghatározásában és gyógyszerfejlesztésekben is szerepet kaphat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által csaknem 800 millió forintért beszerzett csúcstechnológiás berendezés - írta a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gépet és a hozzá kapcsolódó rendszert a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásával vásárolták, a berendezést az egyetem keretein belül működő Szentágothai János Kutatóközpont genomika és bioinformatika kutatóintézete használja majd - derül ki a PTE kommünikéjéből.

A közlemény szerint a gének feltérképezésére alkalmas olyan rendszer jött létre Pécsen, amely Közép-Európában csak Prágában és Bécsben működik.

A fejlesztés nyomán a kutatóközpont átfogó, összehangoltan működő, több tudományt, szakterületet érintő, nemzetgazdasági érdekeket is képviselő program elindítását kezdeményezte - írták.

A várhatóan akadémiai és piaci résztvevőkkel induló Magyar Nemzeti Genom Program céljai között szerepel a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározása és új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítése - áll a közleményben.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemSzentágothai János Kutatóközpontkutatás