2024.07.19, Péntek
Eltérő irányba tartanak a használt és az új lakások Baranya megyében
Illusztráció: pixabay.com

Eltérő irányba tartanak a használt és az új lakások Baranya megyében

ingatlan.com

2021.11.23. 08:20

Pécsett az eladásra váró új lakóingatlanok - sor-, iker- és családi házak, valamint lakások - átlagos négyzetméterára 596 ezer forintot tett ki.

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Baranya megyei lakáspiac. Változott a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Baranya megyében.

 

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Baranya megyében tízezer lakosra vetítve 4,9 új lakás épült, ami elmarad az országos átlagtól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.”

Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy mivel Pécs egyetemváros, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon, a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

 

Élénkülés, jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta: “Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása, valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

 

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok Baranya megyében?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Baranya megyére is, Pécsett az eladásra váró új lakóingatlanok - sor-, iker- és családi házak, valamint lakások - átlagos négyzetméterára 596 ezer forintot tett ki. A pécsi használt lakások ára pedig 385 ezer forint volt.

A használt lakóingatlanokat nézve a megyében jelentősebb kínálattal rendelkező városok közül

  • Szigetváron 170 ezer forintért,
  • Siklóson 183 ezer forintért,
  • Komlón 185 ezer forintért,
  • Mohácson 192 ezer forintért kínálták eladásra a használt lakóingatlanok négyzetméterét.

A pécsi agglomerációba tartozó Kozármislenyben ugyanakkor 424 ezer, Pellérden 235 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár, a gyógyfürdője miatt idegenforgalmi célpontnak tekinthető Harkányban pedig 242 ezer forintért kínálták eladásra a lakóingatlanokat.

Helyi hírekBaranya megyelakáspiaclakásépítésingatlan eladás