2024.04.20, Szombat
Júniusban ismét megrendezik a LOKART képzőművészeti fesztivált Pécsen
Kép: facebook.com/lokart.pecs

Júniusban ismét megrendezik a LOKART képzőművészeti fesztivált Pécsen

MTI

2023.05.24. 10:00

Tíz helyszínen, csaknem száz művész részvételével rendezik meg a LOKART képzőművészeti fesztivált június 21. és 25. között Pécsen - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Pécsi Galéria és a Zsolnay Kulturális Negyedben található m21 galériát is üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. közleményében azt írták: a 2021-ben sikerrel debütált, most második alkalommal megrendezendő fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a fesztiválon a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével - írták.

Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a LOKART Prológ keretében ráhangoló programokat tartanak. Ilyen lesz a budapesti Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázsterében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal.

Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti ámulatba ejtő cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 alkotás bemutatásával.

Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen, a Cella Septichorába tervezett Salamon Eszter táncperformansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség - sorolták a kommünikében.

Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen csaknem száz művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

A közlemény szerint a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk, valamint, hogy hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek, hiszen a LOKART-ot biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti szcénának tervezik.

A képzőművészeti programokat a művészeti fesztivállal egy időben zajló pécsi Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítik majd a pécsi Dóm téren. A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.

A fesztiválról bővebb információk találhatók a www.lokart.hu, valamint www.facebook.com/lokart.pecs oldalakon.

Helyi hírekPécsLOKART képzőművészeti fesztiválfesztiválképzőművészet