2024.07.15, Hétfő
Szigetvári ivóvíz helyzet – látszik a fény az alagút végén!
Fotók: Szabadics

Szigetvári ivóvíz helyzet – látszik a fény az alagút végén!

magyarepitok.hu

2023.11.03. 08:33

2023. október 26-án az Építési és Közlekedési Minisztérium kiadta azt a Mérnök Határozatot, amelyben az iparág szakemberei egy több lépésből álló fejlesztés keretében megtalálták a szakmai megoldást a jelenleg fennálló ivóvízminőségi problémák kezelésére – olvasható dr. Vass Péter, Szigetvár polgármesterének a lakosságnak írt nyilatkozatában.

A szigetvári ivóvízminőség javító programra azért volt szükség, mert a nyersvizet biztosító kutak termelési kapacitása és minősége az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, és a régi főhálózat műszaki állapota is kifogásolható volt.

A 2023. november 01-én kiadott polgármesteri nyilatkozat alapján kijelenthető, hogy a projektben mindenki kiválóan teljesítette a feladatát. Azaz, a tervező a rendelkezésre álló adatok alapján tervezte meg a felújítást és a kivitelező pontosan a kivitelezési tervnek megfelelően végezte el a munkát, miközben a rendszert a felújítás után üzemelésre átvevő szolgáltató folyamatosan és konstruktívan működött együtt. Aminek az eredménye, hogy a vízszolgáltató végpontján a kibocsátott ivóvíz minősége gyakorlatilag az összes mérési eredmény alapján megfelelt az európai unióban előírt határértékeknek.

 

 

A problémát a társasházak régi rendszerei okozták, ugyanis azokban a vasbaktérium felszaporodott, és felszámolta ezekben a csőrendszerekben lévő filmréteget, aminek a hatására erodálódni kezdett a lakossági csőhálózat. Ennek hatására a lakások vízcsapjaiból sárgás és büdös víz folyik.

A polgármesteri nyilatkozat részletezi, a kivitelező hetek óta el is kezdte a mérnökök által meghatározott feladatok kivitelezését, amelyek keretében:

  • a klóradagolót lecserélték,
  • a medencéket felújították,
  • ismételt csőhálózati mosatást végeznek,
  • a gáztalanító berendezést kicserélik,
  • oldott oxigén adagoló berendezést telepítenek,
  • és a medence tereket töltő vezetékeket is kicserélik.

 

 

Így várhatóan Mérnök Határozat kiadását követően a beavatkozásokhoz szükséges tervezett 10 heti kivitelezési időszak is hetekkel rövidül, amelyet követően 2024 januárra, a több lépéses beavatkozás hatására a programban érintett közel 1800 fogyasztói helyen az ivóvíz élvezeti értéke folyamatosan éri el a kívánt mértéket.

Galéria

Helyi hírekSzigetvárSzabadics Zrt.Építési és Közlekedési Minisztérium