2024.05.21, Kedd

Idén Pécsett a szerzetesség jegyében zajlik a Régészet Napja

mti

2017.05.23. 18:12

2017. május 26-án és 27-én a szerzetesség témáját körbejáró előadásokkal, tárlatvezetéssel és kirándulással kapcsolódik a pécsi Janus Pannonius Múzeum a Régészet napja országos rendezvénysorozathoz.

A múzeum MTI-nek eljuttatott tájékoztatója szerint péntek délelőtt Nagy Levente a késő antik szerzetesség kezdeteiről, Fedeles Tamás pedig a középkori dél-dunántúli barátokról tart előadást a Pécsi Egyházmegye Magtár Látogatóközpontjában a baranyai megyeszékhelyen.

Mint közölték, a budapesti Szépművészeti Múzeum legjelentősebb egyiptomi tárgyaiból a pécsi Csontváry Múzeumban nyílt időszaki kiállításon szombaton 10 órától Tillai Gábor történész tart tárlatvezetést. Ugyancsak aznap délelőtt indul túra a mecseki Jakab-hegyre Gábor Olivér régész vezetésével: a résztvevők délelőtt 10 órakor találkoznak az Égervölgyi-tónál - ismertették. A Jakab-hegyen épült pálos kolostor történetéről és a szerzetesrendről Kárpáti Gábor régész mesél a kirándulás résztvevőinek.

Az írásos összegzés kitért rá, hogy a régészet napi programokat a JPM a Pécsi Egyházmegyével és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen bonyolítja.

 

Forrás: mti

Fotó: pecsimuzeumok.hu

PécsKultúraJanus Pannonius MúzeumRégészet Napjaszerzetesség