2024.03.28, Csütörtök

Jubileumi kiállítás nyílik a Pécsi Galériában

mti

2017.08.30. 15:51

Az idén 40 éves Pécsi Galéria jubileuma alkalmából a kiállítóhelyen több mint ezer dokumentumot mutatnak be az elmúlt négy évtized kiállítási anyagaiból.

A baranyai megyeszékhely főterén található galériában csütörtök délután megnyíló tárlatról azt írták: az elmúlt 40 év körülbelül 300 kiállításának anyagából lesznek láthatók kordokumentumok, a katalógusok, kiadványok, meghívók, plakátok, fotók mellett a tárlatok szervezésével kapcsolatos levelezések, műtárgykísérők, reprodukciók, katalógustervek és egyéb hivatalos iratok.

Mint kiemelték, ezek a többi között az 1970 és 1980-as évek művészetpolitikai viszonyaiba is bepillantást engednek.

A dokumentumokat kiegészítik a galéria hagyatékába tartozó műtárgyak, köztük a Pécsi Grafikai Műhely gyűjteménye, illetve a nemzetközi plakátgyűjtemény - tették hozzá, hangsúlyozva, hogy a kiállítás nemzetközi kontextusban is megállja a helyét. Christo, a bolgár származású amerikai "csomagolóművész" például 1983-ban és 1985-ben is elküldte a Pécsi Galériának egy művét, amelyeket ki is állítottak. De láthatók lesznek anyagok többek között Mario Merz német képzőművésztől, Keserü Ilonától, Székely Verától és Hajas Tibortól is.

"A Pécsi Galéria új típusú intézmény volt az 1970-es évek magyar képzőművészeti életében, nem nagyon létezett városi galéria abban az időben, különösen olyan nem, amely önálló lett volna" - idézte az összegzés Komor Istvánt, a ZSÖK üzemeltetési igazgatóját, aki szerint "egyedülálló szellemi közeg volt akkoriban Pécsett, aminek egyik alappillérét a galéria jelentette".

A Pécsi Galéria nemcsak országos szinten szerzett magának hírnevet, az 1970-es és 1980-as években a közép-európai művészeti élet elfogadott intézménye volt. Ennek a korszaknak a legfontosabb dokumentumait is bemutatja az október 8-ig látogatható kiállítás.
 

Forrás: mti

PécsKultúra2017kiállításjubileumképzőművészetPécsi Galéria