2024.06.20, Csütörtök
Megkezdődött a Seven Hills nemzetközi filmfesztivál Pécsen
Seven Hills International Film Festival - Facebook

Megkezdődött a Seven Hills nemzetközi filmfesztivál Pécsen

MTI

2018.09.04. 14:30

A pécsi Kodály Központban rendezett hétfő esti nyitógálával megkezdődött a vasárnapig tartó első Seven Hills International Film Festival (SHIFF) a baranyai megyeszékhelyen.

A látványos elemeket felvonultató eseményen Bősze Ádám, az est ceremóniamestere Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjét tolmácsolva azt mondta: a szervezők minden követ megmozgattak azért, hogy Pécs felkerüljön a világ filmfesztiváljaink és fontos filmszakmai csomópontjainak térképére.

"Ilyen egy 21. századi nemzetközi filmfesztivál, amely (.) egyszerre viszi tovább a hagyományokat és egyszerre nyit az új szemlélet és kezdeményezések felé" - idézte a politikus szervezőket méltató szavait.

A köszöntő utalt rá, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően híd lehet kelet és nyugat, illetve észak és dél között, ahol szabadon találkozhatnak a változatos kultúrák és alkotók. Egyúttal a politikus beszéde kiemelte a fesztivál összművészeti jellegének fontosságát is.

A SHIFF díszvendége a Bahreini Királyság. Háled bin Al-Kalifa sejk, a bahreini ISA Kulturális Központ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy hazájában nagy hagyománya van a művészetek támogatásának. Egyúttal a SHIFF bahreini kapcsolódású programjaira, köztük Vahid Alkhan zeneszerző szeptember 5-i, a Pannon Filharmonikusokkal közös koncertjére invitálta a közönséget.

A SHIFF döntőjébe több mint 40 alkotást válogattak be: az ugyanabban az időben megrendezendő második komlói Hét Domb Filmfesztivál pécsi nemzetközi társrendezvényére 3067 alkotást neveztek 106 országból, a világ minden részéről. Ezekből az előválogatást és az előzsűrizést követően 25 kisjátékfilm, 11 nagyjátékfilm és 5 dokumentumfilm került a döntőbe.

A zsűri a produkciókat hét - a legjobb nagy-, illetve kisjátékfilm, dokumentumfilm, a legjobb rendező, színésznő és színész, valamint különdíj - kategóriában díjazza.

A SHIFF keretében Pécsen az Uránia és az Apolló moziban, illetve a Pécs Plazában található Cinema Cityben, valamint úgynevezett ingyenes "gerillamozikban" - köztük éttermekben, kocsmákban - is tartanak vetítéseket. A versenyfilmek mellett fontosnak tarják a megmérettetésen kívüli vetítéseket.

A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozót is rendeznek. A nyitógálára a pécsi Voisingers acapella együttes filmzenei műsorral készül, a kiemelt programok között jótékonysági gálaest, filmvacsora, valamint a lebontott 25 emeletes pécsi magasházat megidéző emlékkoncert és utcabál is szerepel. A fesztiválgyőztes filmeket szeptember 9-én délutántól vetítik az Uránia Filmszínházban.

A nyitógálán Helstáb Martin filmrendezőt tüntették ki a pécsi közgyűlés által létrehozott Márk Tamás-díjjal.
 

PécsKultúraBaranya megyeKodály KözpontfilmfesztiválSHIFF