2024.07.27, Szombat

Virgilius Moldovan meghökkentő aktszobraiból nyílik kiállítás Pécsen

mti

2018.10.12. 15:27

Virgilius Moldovan román szobrászművész mintegy 30 alkotásából nyílik kiállítás pénteken a pécsi Zsolnay-negyed m21 Galériájában.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közleménye szerint Leplezetlen történetek című kiállításon a főleg szilikonból és műgyantából készült aktszobrok között szerepelnek olyan ismert személyek, mint Picasso, Hitler vagy Rubens.

A monumentális, csupasz testeken kívül a műtárgyak között találhatóak valósághű, erős érzelmeket ábrázoló emberi arcok, vagy éppen egy egyszerű kart megörökítő alkotás.
"Az általános szépségideáltól merőben eltérő, groteszk szobrok realisztikussága sokszor zavarba ejtő, akár sokkoló, de az biztos, hogy erőteljes érzelmeket vált ki a szemlélőből".

A december 2-ig látogatható, 18 éven felüli közönségnek ajánlott tárlatról a szervezők azt is megjegyezték, hogy "a viselkedési normákon túllépő pózok, illetve a testiség közvetlen bemutatása (.) erőteljesen próbára teszi a befogadó hozzáállását, nyitottságát".

Virgilius Moldovan (1955) brassói születésű román szobrász, aki a Ceausescu-rendszer elől menekülve Bécsben telepedett le és ott alkot több mint három évtizede. Tanulmányait még a kolozsvári Akadémián folytatta (1975-1979), ahol Kós Károly fia, Kós András osztályában alapozta meg szobrászi látásmódját, formavilágát.

PécsKultúraZsolnay-negyedVirgilius Moldovanm21 Galéria