2024.04.26, Péntek
Mohács a kólózás Guinness-rekordjával is igyekszik emlékezetessé tenni a „jubileumi” Busójárást
mohacs.hu

Mohács a kólózás Guinness-rekordjával is igyekszik emlékezetessé tenni a „jubileumi” Busójárást

mohacs.hu

2019.01.27. 20:00

Már csak szűk öt hét. Nem több. Ennyi idő van hátra a következő Busójárásig, amely idén február 28-ától március 5-éig tart.

Városunk e hat nap alatt mutatja meg a világnak, milyen is a farsang mohácsi „módra”. Persze, azzal együtt, hogy a hírnév kötelez, a vigadozás, a télbúcsúztatás, a tavaszköszöntés rítusa nem csupán a külvilág miatt érdekes, évszázados hagyományainkat sokan akkor is megtartanák, ha mások nem mutatnának felé semmilyen érdeklődést.

De, szerencsére mutatnak, ráadásul évről-évre intenzívebben. Nem tudni, van-e már ilyen kategória a különleges teljesítményeket felvonultató, világhírű gyűjteményben, de Mohács – részint erre tekintettel – bevallottan szeretne bekerülni a Guinness-rekordok közé azzal, hogy főterén egy időben a lehető legtöbb ember kólózik egyszerre. Erre keresve sem találnánk jobb alkalmat, mint az idei Busójárás, amikor a mohácsiakon kívül vendégek, farsangolók ezrei népesítik be a Széchenyi teret.

A lépésekre az ilyen alkalmak „örökös” tánctanára, a Zora Táncegyüttes vezetője, Darazsacz István tanítaná meg a résztvevőket. A részletekről még tájékozódnak a szervezők, de ha összejön a rekord, azzal örökre emlékezetessé lehetne tenni annak jubileumát, hogy e népszokásunk tíz éve került fel az UNESCO által jegyzett, az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

A véglegesített programokat itt találja.
 

KultúraBaranya megyebusójárásjubileum MohácsGuinness-rekord