2024.06.20, Csütörtök
A Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon mutatják be a Pécs-Vasason felfedezett új ásványt
pixabay - illusztráció

A Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon mutatják be a Pécs-Vasason felfedezett új ásványt

MTI

2019.03.08. 19:00

Ásványokat, drágaköveket és ősmaradványokat is megtekinthetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, amelyet a Miskolci Egyetemen rendeznek meg.

A szervezők - az egyetem műszaki földtudományi kara, a  Herman Ottó Múzeum Ásványtára és a University Sportmarketing Kft. - közlése szerint Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválján  több mint száz hazai és külföldi kiállító 300 asztalon mutatja be a természet élettelen csodáit. Emellett feldolgozott formában is számos asztalnál láthatnak majd szebbnél szebb ásványokat és kőzeteket a látogatók.

Idén is különleges ásványbemutatók, ismeretterjesztő programok, földtudományi játszóház, kiállítások, előadások és ásványkülönlegességek színesítik a rendezvényt.

előadáson mutatják be a Pécs-Vasason felfedezett és néhány napja elfogadott új ásványt, amely Koller Gábor ásványgyűjtőről, az ásvány felfedezőjéről, az ásványfesztivál rendszeres kiállítójáról a Kollerit nevet kapta. Ezt a kristályszerkezeti és kémiai szempontból unikális ammónium-vas-szulfit ásványt hazai és osztrák kutatók együttes munkájával sikerült igazolni. Ennek egy példányát fénymikroszkóp alatt bárki megtekintheti a rendezvényen.
 

KultúraBaranya megyeásványPécs-VasasKoller GáborKolleritMiskolci Nemzetközi Ásványfesztivál