2024.04.28, Vasárnap
Pécs - Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés a hadifoglyokról
Fotó: MCC

Pécs - Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés a hadifoglyokról

Forrás: pecs.hu

2024.01.16. 12:31

Hadifogoly Magyarok a Nagy Háborúban címmel ingyenes kiállítás nyílik január 17-én, szerdán 17 órakor Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában.

„Gyóni Géza, Rákosi Mátyás, Kuncz Aladár, Nagy Imre – ami ezeket a neveket összeköti, az az első világháború nyugtalanító problémáinak egyik legdrámaibb, legtöbbeket érintő fejezete: a hadifogság” – olvasható a szerdai esemény meghívóján. Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtotta volna. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban – Szibériától Szardíniáig. A nagy háború hadifogsága, amely a „táborok évszázadának” nyitánya volt.
 

 

Történészek az asztal körül 

Az eseményen egy kerekasztal-beszélgetést is meghallgathatnak az érdeklődők: Margittai Gábor, a Nemzeti Összetartozás Intézet igazgatójának, Hornják Árpád,  PTE-BTK Modernkori Történeti Tanszék tanszékvezetőjének, Vértesi Lázár, az MNL Baranya Vármegyei Levéltára munkatársa részvételével. A beszélgetés moderátora Mieth Péter történész hallgató.

A kiállítás úttörő a magyar művelődéstörténetben

Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kiállítás keretében ismerteti meg ezt a témát az érdeklődőkkel. A szervezet szerint annak ellenére, hogy szinte minden magyar családnak van érintettsége a témában Magyarországon, mégis mostoha területe a tudományos kutatásnak és az emlékezeti kultúrának még ma is. Ezt az adósságot szeretné törleszteni az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kiállítása a multimédia korszerű eszközeivel és a magyar művelődéstörténetben először, reprezentatív módon feldolgozva a fogolykérdés legfontosabb stációit. Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

 

Kultúrakiállításkerekasztal-beszélgetésMCCPécsPTE hadifogoly