2024.03.19, Kedd
Szigorodtak a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó szabályok
Illusztráció: Pixabay

Szigorodtak a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó szabályok

kormanyhivatal.hu

2021.07.25. 07:03

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet, ezért a parlagfű-mentesítési feladatokat komolyan kell venni.

Június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása: az illetékes hatóság már minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30 százalékot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. Az erről szóló határozat közlését követően a gazdálkodónak azonnal végre kell hajtania a parlagfűmentesítést, mert amennyiben ezt nem teszi meg, akkor kényszerkaszálásra kerül sor, amelynek már nemcsak a parlagfű, de a kultúrnövények is áldozatául esnek.

Fontos tudni, hogy a vonatkozó előírások a tekintetben is szigorodtak, hogy ha parlagfűvel fertőzött területről bejelentés érkezik, azt a hatóság köteles öt napon belül érdemben kivizsgálni és a bejelentőt tájékoztatni a megtett intézkedésekről.

A védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen megyénkben a Baranya Megyei Kormányhivatal ellenőrzi. Amennyiben az ellenőrzések során a védekezési kötelezettség nem megfelelő végrehajtását vagy elmaradását állapítják meg, minden esetben eljárás indul.

A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Mértékét a fertőzött terület nagysága, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Már június 1-től fogadja a bejelentéseket a hazánkban 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelyen keresztül bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. A Parlagfű Bejelentő Rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele, a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolításának biztosítása.

A parlagfüves területek felderítését drónokkal, helikopterekkel is segítik. A légi felderítéseket a tervek szerint július végétől szeptember közepéig végzik majd, megyénként kb. 6-8 órányi repülési idővel, a kormányhivatalok által meghatározott útvonalakon.

Országos hírekparlagfűallergia