2024.03.28, Csütörtök

Mecseknádasdon választották ki a magyarországi németek legjobb borait

PTI Communications Kft.

2018.04.10. 13:36

Több mint 700 nedűt értékeltek a Magyarországi Németek Országos Borversenyén.

Idén is díjazták Mecseknádasdon a legjobb borokat: a Magyarországi Németek Országos Borversenyén baji, szekszárdi és soproni pincészetek nyerték el a Magyarországi Németek Fehér- Rozé- és Vörösbora 2018 címeket. A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közös mustráján versengő legkiemelkedőbb borokat és termelőket ezúttal is nagyszabású díjátadó gálán méltatták.

A sopronitól a szekszárdiig, a mátraaljaitól a kunságin át a villányiig szinte valamennyi jelentős hazai borvidék képviseltette magát a Magyarországi Németek Országos Borversenyén. Rekordszámú, összesen 719 borminta érkezett, és azokat a 45 szakértőből álló, kilenc bizottságra osztott zsűri két teljes napon át kóstolta. A házigazda mecseknádasdiak ezúttal is nagy gondot fordítottak arra, hogy az ország különböző szegleteiből érkezett borszakértők ideális körülmények közt tesztelhessék az egyes minták tisztaságát, illatát, karakterességét, zamatát – tájékoztatott Hetényi János főszervező, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke: – Igyekszünk minél elfogulatlanabbnak, igazságosabbnak, pontosabbnak lenni, s ennek érdekében még évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy egyedi, kétlépcsős zsűrizési eljárást. Először szétosztjuk ezt a rengeteg bormintát a kilenc bizottság között, majd az első körben jónak minősült borokat egy úgynevezett csúcs-zsűri kóstolja, amely már azonos mércével méri a legfinomabb nedűket. A lényeg az, hogy minden egyes bor maximális lehetőséget kapjon.

Hetényi János elmondta, hogy míg a tavalyi esztendőben kiemelkedően sok sillerbort neveztek, az idén ennek épp az ellenkezője igaz. A szinte kifogástalan időjárásnak köszönhetően a 2017-es évjárat igen jónak bizonyult, különösen a vörösborok lettek figyelemre méltóan teltek, intenzívek, gyümölcsösek. A sok arany- és ezüstérmes mellett kirívóan magas a nagyarany minősítést elnyert borok száma.

A Magyarországi Németek Fehérbora 2018 kitüntető címet a neszmélyi borvidéken, Bajon található Stróbl Borház nyerte a 2017-es évjáratú sauvignon blanc borával, a Magyarországi Németek Rozébora a szekszárdi Prantner Pince szintén 2017-es cabernet rozéja lett. A Magyarországi Németek Vörösbora címet a soproni Roll Péter 2015-ös évjáratú pinot noir bora nyerte.  A baranyai Mecseknádasdon tartott mustra már csaknem harmincéves hagyományra tekint vissza, és több mint egy évtizede országos merítésű. Magyarországon talán ez az egyetlen borverseny, amelyen kis- és nagytermelők együtt mérettetik meg magukat. A részvételnek egyébként nem feltétele az, hogy a borász a német nemzetiséghez tartozzon: a verseny inkább attól magyarországi német, hogy szervezői a hazai német közösség tagjai és a nemzedékről nemzedékre hagyományozott német szőlő- és borkultúra lelkes és avatott ápolói.

A részletes eredmények 2018. április 10-től a www.zentrum.hu honlapon érhetők el.

Galéria

AktuálisborborversenyMecseknádasdMagyarországi Németek Országos Borverseny