2024.03.29, Péntek

Út- és lakóparkfejlesztésre újabb 745 milliót fordított Mohács önkormányzata

mohacs.hu

2018.04.05. 16:00

Dr. Hargitai János parlamenti képviselők és Szekó József vágta át kedden azt a nemzeti színű szalagot, amely szimbolikusan két újabb, nagyértékű infrastrukturális fejlesztés átadását jelentette.

A lakóparki Szent Erzsébet utcába meghirdetett avatáson polgármesterünk hangsúlyozta: a helyszín kiválasztása nem véletlen, itt és a környező utcákban található az az ötven lakótelek, amely a lakóparkbővítés következő állomását jelenti.

Ha körülnézünk – tette hozzá –, láthatjuk, hogy e telkeken gombamód nőnek ki a földből az új, családi házak, nem egy helyen e pillanatban is dolgoznak az építőbrigádok.

Elhangzott: mindez a 2000-es évek elején az önkormányzat által életre hívott, utóbb sikeres Millenniumi Lakóparki program, majd a szintén eredményes Déli Lakópark-projekt folytatása. Szekó József hangsúlyozta: e félszáz telek összközművel való ellátása, a közelükben az utcák aszfaltozása, a gyalogutak kialakítása mintegy 375 milliót emésztett fel. E pénz 100%-ban saját forrásból származik, tekintve, hogy ilyen fejlesztésre nem lehet pályázni. A másik, 370 milliós fejlesztés keretében négy kilométernyi út épült, illetve újult meg. Szekó József aláhúzta: e beruházások közel húsz utcát és utcaszakaszt érintenek. Itt is fontos megemlíteni, hogy saját költségvetésből került sor e munkákra. Ami a folytatást illeti, már készek a tervek: még idén elkezdődik egy nagyszabású járdafelújítási, -építési program, melynek értéke meghaladja a 100 millió forintot.

Mohács elmúlt 20 évi fejlesztéseiről még azok is elismerően szólnak, akik egyébként kritikusan szemlélik a városfejlesztés irányait, a tervezett vagy már megvalósított programokat

– jegyezte meg dr. Hargitai János, hozzátéve: Mohács azon kevés hazai település közé tartozik, amelyek eredményesen gazdálkodnak, s nem csak költenek. A honatya elismerően szólt városunk kiemelkedő pályázati eredményességéről is:

A megye hasonló lélekszámú városaival összevetésben Mohács a zászlóvivő, pályázatiforrás-szerző képessége nagyságrendekkel múlja felül a többiekét. Folyamatos, körültekintő tervezés, előrelátó, racionális gazdálkodás, biztos pénzügyi alapok, nagyfokú tudatosság, megvalósítható koncepciók, s egy profi pályázatíró csapat

– ez az a háttér, melynek köszönhetően Mohács hosszú évek óta stabilan és látványosan fejlődik.

A politikus beszélt arról is: a Bóly és Mohács térségétől a horvát határig tartó, 19 kilométernyi autópályaszakasz megépítése szintén előkészítés alatt áll, az ehhez szükséges 6 milliárd forintot elkülönítették a költségvetésben.

A mohácsi Duna-híd építésének előkészítésére, tervezésére 1,5 milliárdot biztosít a Kormány: aligha tenne így, ha valójában nem állna szándékában e beruházás megvalósítása – magyarázta a törvényhozás képviselője, aki szerint a mohácsi hídnak fontos szerepe lesz majd abban is, hogy egykor kapocs legyen a Pécs-Szeged tengelyen – a két nagyvárost ugyanis a tervek szerint később autópályával is szeretnék összekötni.

Aktuális Mohácslakóparkfejlesztésútfejlesztés