2024.04.23, Kedd

Ismét a fővárosban vendégeskedik a Pécsi Balett

mti

2017.02.28. 15:58

Mezei Gábor Péter és Lendvay Kamilló művével folytatódik pénteken a HungarianLateNight a Zeneakadémián, a TáncTrend és a Pas de Trois táncprodukciói az Erkel Színházban várják a közönséget pénteken és szombaton.

Két új művel folytatódik az Opera 18 éven felülieknek szóló LateNight sorozata Vajda Gergely vezényletével. Mezei Gábor Péter operájának ősbemutatója és Lendvay Kamilló zenedrámája Székely Kriszta rendezésében látható a Zeneakadémián péntektől kezdve öt alkalommal - közölte a Magyar Állami Operaház hétfőn az MTI-vel.

Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben című első operájában két nőt ábrázol, akik édesapjuk halála után kénytelenek szembenézni a múlt titkaival és elhallgatásaival. A mű prózai szereplőjét Szalontay Tünde színművész, a testvérpár másik tagját Ducza Nóra énekes, míg A férfi szerepét a Kolozsvári Magyar Opera tagja, Sándor Csaba alakítja. 

Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány című opusza szintén női élethelyzetekkel foglalkozik Jean-Paul Sartre 1946-ban megjelent színműve alapján. Az utcalányt Keszei Bori, Fredet Balczó Péter, Négert Cser Krisztián alakítja.

A TáncTrend elnevezésű rendezvényen a Magyar Nemzeti Balett a kortárs tánc kiemelkedő alkotóit és együtteseit látja vendégül pénteken az Erkel Színházban. A Budapest Táncszínház Zachár Lóránd SEC című koreográfiáját mutatja be, amely a születés és a halál misztériumát járja körül. A Bozsik Yvette Társulat a 2012-ben bemutatott Orfeusz és Euridiké című mű első felvonásának felújításával készül Orfeusz címmel. A Magyar Nemzeti Balett I.F.E.L. címmel Biocca Mark James négy tételből álló táncművét adja elő Christian Calcatelli erre a koreográfiára komponált zenéjére.

Szombaton rendezik az Erkel Színházban a Pas de Trois gálaestet, amelyen a Magyar Nemzeti Balett vendége a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett lesz. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház az Enrico Morelli által megálmodott Moderato cantabile című közös produkcióval jelentkezik, amelyet Marguerite Duras regénye inspirált. A Magyar Nemzeti Balett művészei a Tom Waits dalaira épülő Johan Inger's Rain Dogs című egyfelvonásost táncolják majd. A Pécsi Balett Bartók Béla A csodálatos mandarin című "egyfelvonásos pantomimjára" készített koreográfiát adja elő.

KultúraPécsi BaletttáncprodukcióErkel SzínházPas de Trois gálaest