2024.04.21, Vasárnap

Kiterjesztik a kórházlelkészi szolgálatot Pécsett

univpecs.com

2018.12.03. 21:00

Jövő év januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog zajlani a kórházlelkészi szolgálat – erről írt alá együttműködési megállapodást a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem november 30-án.

 

A kontraktust Udvardy György megyéspüspök, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese és Jenei Zoltán, az egyetem kancellára látta el kézjegyével. Az együttműködés értelmében januártól rendszeresen látogatnak el minden pécsi kórházba az Egyházmegye önkéntesei, hogy a betegeket megszólítsák, akik igénylik, azokkal beszélgessenek, imákkal, odafigyeléssel támogassák őket. Amennyiben a betegek kérik, az önkéntesek közvetítik papi jelenlét iránti igényüket a papság felé. Mindemellett a Pécsi Egyházmegye egy telefonos ügyfélszolgálatot is működtetni fog.

 

 

Udvardy György megyéspüspök az együttműködés kapcsán elmondta: “Jézus tanításának értelmében az Egyháznak mindig megújuló erővel kell folytatnia a betegek és a róluk gondoskodók szolgálatát. Az Egyház hiszi és vallja, hogy a hét szentség közül az egyik egész különlegesen arra van rendelve, hogy megerősítse a betegség által megpróbáltakat. Ennek érdekében 2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog zajlani a kórházlelkészi szolgálat, amelynek élére Dohány Zoltánt, a pécsi Szent Ferenc plébánia plébánosát neveztem ki.”
Gábriel Róbert professzor kiemelte: “A pécsi egyetemnek hosszú évekre visszamenően erős és jó a kapcsolata az Egyházmegyével. Számunkra fontos, hogy a magas színvonalú gyógyító tevékenység mellett a betegeink egyéb igényeire is odafigyeljünk, így például a vallással, annak gyakorlásával kapcsolatos igényekre is, hiszen a lelki egyensúly az egyik alapja az egészségnek, gyógyulásnak.”

 

 

Korábban is volt már lehetőség a PTE Klinikai Központjában a betegek számára a vallás gyakorlására, hiszen a felújított Janus Pannonius Klinikai Tömbben és az Akác utcai telephelyen is van kifejezetten a gyógyulók számára kialakított kápolna.  

 

 

PécsAktuálisBaranya megyePécsi Egyházmegyeegyüttműködési megállapodásPTE kórházlelkészi szolgálat