2024.03.28, Csütörtök
Kis teknősök keltek a Pécsi Állatkertben
pecszoo.hu

Kis teknősök keltek a Pécsi Állatkertben

pecszoo.hu

2019.01.22. 20:00

A 2018-as évben gazdag volt a hüllőszaporulat a Pécsi Állatkertben: a kis kubai karcsú boák, gabonasiklók, szakállas agámák, sisakos baziliszkuszok és sövényleguánok világra jövetele mellett a szárazföldi teknősök több faja is szaporodott az állatkertben.

A kis teknősök a tavalyi év végén bújtak ki a tojásból, szám szerint 1 görög teknőssel, 3 szegélyes teknőssel és 9 sarkantyús teknőssel gyarapodott intézményünk állománya. A kicsik egyelőre még nem láthatóak, a kulisszák mögött kialakított “teknős”-oviban” cseperednek és erősödnek, szüleik azonban tavasztól, a jó idő beköszöntével újra látogathatók a kengurukkal közösen használt teknőskifutóban.

A most született fiatalok közül különösen a sarkantyús teknősökre vagyunk büszkék: ez a faj a világ 3. legnagyobb szárazföldi teknőse, egyúttal Afrika legnagyobb méretű páncélosa. Kifejlett hímünk, Tibi és két “felesége” az elmúlt évek során immár  többszörös szülővé vált.

A Pécsi Állatkert hagyományosan évtizedek óta gazdag teknősgyűjteménnyel rendelkezik, az elmúlt évek során a bemutatott fajok többsége, kevés kivételtől eltekintve, a belvárosban kialakított egykori Akvárium-Terráriumban került bemutatásra. Kovács Zsolt: “Teknősök a lakásban és a kertben” című, 2000-ben kiadott szakkönyvében olvasható, hogy ebben az időszakban a magyar állatkertek közül a pécsinek volt a legnagyobb teknősgyűjteménye.

Látogatók egy impozáns gyűjteményt láthatnak, ha felkeresik állatkertet. Manapság a bemutatott fajok legnagyobb részét a szárazföldi teknősök teszik ki: vízi teknősökből a férőhelyek korlátozott száma miatt három faj található meg állatkertben, ezek közül azonban csak az egyik kétkarmú teknős kerül bemutatásra: a merevmellű sisakteknősök az Oktatóterem lakói, így őket csak rendezvények, nyílt napok alkalmából láthatják , az aligátorteknősök pedig átmenetileg a kulisszák mögött kialakított férőhelyen laknak. Szárazföldi teknősök közül azonban nem kevesebb, mint 8 fajt gondoznak, a Pécsi Állatkertben egyaránt láthatóak görög teknősök, mór teknősök, szegélyes teknősök, párducteknősök, sarkantyús teknősök, indiai csillagteknősök, a többiektől eltérően lapos páncéllal rendelkező résteknősök és ritka egyiptomi teknősök. Utóbbi három faj az Akvárium-Terráriumban kialakított férőhelyeken télen-nyáron megtekinthetők, így az ebben az időszakban a teknősbarátok is láthatják ezeket az érdekes állatokat, akkor, amikor a többi szárazföldi teknős téli pihenőjét tölti a kulisszák mögött kialakított telelőhelyen. Szárazföldi teknősök közelebbi megismerésére kiváló alkalom a szombaton és vasárnap egyaránt 10:30-tól megrendezésre kerülő látványetetés, melynek során a vállalkozó kedvűek akár testközelből is megismerkedhetnek ezekkel az állatokkal!

AktuálisBaranya megyePécsi Állatkertteknős